From Rotterdam The Hague to Prague

Vítejte v České Republice
Praag vanuit Petřín-uitkijktoren
Met een vriendin vloog ik in 2011 – vandaag toevallig precies 2 jaar geleden – voor 3 dagen naar de hoofdstad van Tsjechië. Net zoals Parijs was dit ook een (korte) citytrip. We hadden een leuke aanbieding gevonden voor een weekend Praag waarbij we verbleven in het super luxe Hilton Hotel:
Hilton Hotel Prague
Vanaf het vliegveld zijn we op de bus gestapt die ons naar de metro bracht. Praag heeft 3 metrolijnen: A, B en C. De metro is een super handig vervoersmiddel in Praag. We hebben er dan ook veel gebruik van gemaakt. Bij de bezienswaardigheden die ik hieronder noem, zal ik aangeven bij welke metrohalte je kunt uitstappen.

Highlights van Praag:
Staré Město (Oude Stad)
Malá Strana (Kleine Zijde)
Tančící dům (Het Dansende Huis)
Hradčany (heuvel en burchtwijk van Praag)
Václavské náměstí (Wenceslausplein)

In Staré Město (Oude Stad) liggen de bekendste bezienswaardigheden. Het Oude Stadsraadhuis staat bekend om het beroemde astronomische uurwerk (links op de foto hieronder). De ruim zeshonderd jaar oude klok toont ieder heel uur tussen 09:00 en 21:00 uur een compleet schouwspel met bewegende apostelen. Oude Stadsplein Praag

Het uurwerk geeft vijf soorten tijd aan:

1. De ware plaatselijke tijd van Praag.
2. De tijd, gemeten in een verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang; de zogenaamde ongelijke uren. Zij zijn van dag tot dag langer of korter.
3. De tijd, gemeten in een verdeling van 24 uren die aangeeft hoelang de zon verwijderd is van het moment van zonsondergang, de zogenaamde Boheemse of Italiaanse uren.
4. De plaats van de zon in de zodiak of dierenriem.
5. De sterrentijd. Bron: Wikipedia

De Sint-Nicolaaskerk (rechtsboven op de foto) en de Týnkerk (rechtsonder op de foto) zijn kenmerkende kerken aan het Staroměstskě námĕstí (Oude Stadsplein).
Metrolijn A: halte Staroměstská

Via de ruim 500 meter lange Karlův most (Karelsbrug) liepen we naar de wijk Malá Strana (Kleine Zijde). Voordat we de Petřín-uitkijktoren beklommen, liepen we eerst langs de slotjesbrug (rechtsboven op de foto) en de John Lennon-muur (rechtsonder op de foto). De Petříntoren (links op de foto) wordt ook wel de Eiffeltoren van Praag genoemd. In werkelijkheid is hij een stuk kleiner, maar de toren staat wel op een heuvel van 327 meter.
Metrolijn A: halte Malostranská
Petřín toren - Slotjesbrug - John Lennon muur

De volgende dag bezochten we eerst Tančící dům (Het Dansende Huis); een modern kantoorgebouw in Nové Město (Nieuwe Stad, linksonder op de foto hieronder).
Metrolijn B: halte Karlovo náměstí
Gouden Straatje - Dansende Huis - Sint-Vituskathedraal - Sint-Jorisbasiliek

Daarna gingen we naar Hradčany (heuvel en burchtwijk van Praag). De Praagse burcht is de grootste en best bewaarde burcht ter wereld. Je vindt naast het kasteel ook het koninklijk paleis en onder andere de Sint-Vituskathedraal (op de foto in het midden en rechtsboven; glas-in-lood-raam met de heilige Barbara), de Sint-Jorisbasiliek (rechtsonder op de foto) en Het Gouden Straatje; een smal straatje met kleine huisjes aan de binnenzijde van de noordelijke muur van de Praagse burcht (linksboven op de foto).
Metrolijn A: halte Hradčanská

Ook zijn we naar het Václavské náměstí (Wenceslausplein) geweest. Het plein is één van de grote stadspleinen in Nové Mesto (Nieuwe Stad). Het is een groot plein waar veel mooie gebouwen te vinden zijn zoals het Nationaal Museum (zie foto hieronder).
Metrolijn A en B: halte Můstek of Metrolijn A en C: halte MuzeumWenceslausplein - Nationaal Museum
In één weekend kun je natuurlijk niet álles zien van Praag. Van te voren heb ik een aantal bezienswaardigheden opgezocht en die hebben we dan ook allemaal gezien, dus wat mij betreft was dit een leuke, culturele citytrip met veel bezienswaardigheden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s