Summer idea: festivals for free


In de zomer zijn er veel verschillende evenementen in het land. Hier hoef je vaak niet eens het hele land voor af te reizen. Je kunt vaak in je eigen woonplaats naar leuke evenementen. In mijn stad Arnhem ben ik de afgelopen weken met vrienden naar de volgende (gratis) evenementen geweest:

Parkbios – Openluchtbioscoop Park Presikhaaf
Pluk de Nacht – Open Air Film Festival Arnhem
UITboulevard Arnhem

Wat? Parkbios – Openluchtbioscoop Park Presikhaaf
Wanneer? 4 zaterdagavonden: 3, 10, 17 en 24 augustus 2013
Waar? In Park Presikhaaf vlakbij het T-huis in Arnhem
Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er op 4 zaterdagavonden in augustus op een groot scherm een film wordt vertoond in het park. Je neemt je eigen stoel mee en kunt dan in de buitenlucht kijken naar verschillende soorten films. Dit jaar werden de volgende films vertoond: Alles is familie, Moonrise Kingdom, Intouchables en De Marathon. Aangezien we op de overige zaterdagen andere afspraken hadden (en we Intouchables en De Marathon al hadden gezien), zijn we alleen op 10 augustus naar de film Moonrise Kingdom geweest. Het was echt heerlijk om op een zomerse avond op een mooie locatie in de buitenlucht een film te kijken. Je kunt zelf wat lekkers meenemen of halen in het T-huis (zie bovenste foto hieronder). Daarnaast is een dekentje ook geen overbodige luxe. De film begint namelijk zodra de zon onder gaat (tussen 20:30 en 21:30 uur).

Wat? Pluk de Nacht – Open Air Film Festival Arnhem
Wanneer? 22 tot en met 25 augustus 2013
Waar? Nieuwe Havenweg 23 in Arnhem
Dit filmfestival bestaat al 10 jaar in Amsterdam, maar werd dit jaar voor het eerst ook in Den Haag én in Arnhem gehouden. Het festival vertoont films die (vaak ten onrechte) niet in de Nederlandse bioscopen te zien zijn geweest of maar een heel klein publiek hebben bereikt. Na afloop is er ook nog een after party: Klup de Nacht. We hebben 2 van de 4 dagen bezocht. Bij dit evenement hoef je zelf eigenlijk niks mee te nemen: je kunt namelijk een strandstoel halen bij een van de vrijwilligers en dan kun je zelf bepalen waar je wilt gaan zitten op het plein. Je kunt er trouwens ook een dekentje huren. De eerste dag dat we naar het festival gingen (23 augustus), waren we wat aan de late kant (rond 20:45 uur) en toen zat het plein al behoorlijk vol. Wij kregen toen een zitzak waarop we al liggend vanaf de zijkant konden kijken naar een korte film gevolgd door de hoofdfilm Love Story die begon rond 21:30 uur. Dit was echt een verrassend leuke film. De regisseur (en tevens de hoofdrolspeler) vraagt in deze film willekeurige New Yorkers om raad: over liefde, lust en relaties. Een leuk concept waarbij de kijker zich steeds twee dingen afvraagt: Wat is echt en wat is geacteerd? Wat is documentaire en wat is scenario? Bron: Pluk de Nacht
De volgende dag besloten we om iets eerder te komen. Het was helaas niet zo mooi weer als de dag ervoor, maar we konden wel een strandstoel bemachtigen en hadden een prima plek (zie middelste foto onderin). Omdat het in de loop van de film steeds harder begon te regenen, zijn er veel mensen gaan schuilen in de overdekte ruimte (Klup de Nacht) waar de film ook vertoond werd op een iets kleiner scherm (zie foto rechtsonder). Van te voren kreeg iedereen van de organisatie een poncho, maar op een gegeven moment hielp dat ons ook niet meer om droog te blijven en zijn we ook naar binnen gevlucht om de film The We and The I af te kijken: een film over één busrit, waarin de jongeren in de bus min of meer zichzelf spelen; in een strijd tussen groep en individu. Bron: Pluk de Nacht
Ook dit festival vond ik een super leuk initiatief. Je mocht zelf (in beperkte mate) wat lekkers meenemen of halen bij Veg’Table of aan de bar. Pluk de Nacht kan namelijk alleen bestaan als bezoekers af en toe een hapje of drankje aan de bar kopen.

Wat? UITboulevard Arnhem
Wanneer? 31 augustus en 1 september 2013
Waar? Musis Sacrum/Park Lauwersgracht in Arnhem
De start van het culturele seizoen wordt in Arnhem; de culturele hoofdstad van het Oosten, elk jaar uitgebreid gevierd. Er zijn verschillende optredens op diverse podia, de Culturele Markt, de Sonsbeekmarkt en leuke en gezellige eettentjes. De hoogtepunten van dit evenement waren voor mij:

Het optreden van de Handsome Poets op 31 augustus 2013:

Het optreden van Miss Montreal op 1 september 2013:

En qua snacks op de UITboulevard zijn de zelfgemaakte biologische frietjes én de mayo van Pomms’ écht één van de lekkerste die ik ooit heb geproefd. Vorig jaar had ik deze frietjes voor het eerst op en ik was meteen verkocht. Helaas waren de frietjes zondagavond al uitverkocht!

Parkbios Open Air Film FestivalUITboulevard: tot volgend jaar!

Advertenties

3 gedachtes over “Summer idea: festivals for free

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s