Birthday in Berlin

Wilkommen in Deutschland

In 2013 hebben we al twee dagen kennisgemaakt met de Duitse stad Keulen – als verjaardagsverrassing voor m’n vriend – maar verder zijn we dat jaar helaas niet op vakantie geweest. Daarom vonden we het wel weer tijd voor een citytrip. Een dag voor mijn verjaardag (begin januari 2014) zijn we op de trein gestapt naar Berlijn! Na een reis van zo’n 5,5 uur kwamen we aan op het grootste station van Europa.

De eerste avond hebben we te voet de stad verkend. We liepen via het Reichstag-gebouw naar de Brandenburger Tor (rechtsboven op de foto hieronder) en via de Unter den Linden langs de Berliner dom (rechtsonder op de foto) naar de Fernsehturm en het Weltzeituhr op Alexanderplatz (links op de foto). Op één avond hadden we al veel highlights gezien, maar overdag ziet alles er natuurlijk weer anders uit. De volgende dagen hebben we Berlijn verkend met de metro én met bus 100 (een lijndienst langs veel Berlijnse bezienswaardigheden).

Highlights van Berlijn:
Brandenburger Tor
Berliner Dom
Fernsehturm
Reichstag
Holocaustmonument
Checkpoint Charlie
East Side Gallery
Siegessäule
Gendarmenmarkt
Topographie des Terrors
Treptower Park
Sony Center


Brandenburger Tor
Dit is de belangrijkste en bekendste stadspoort van Berlijn (rechtsboven op de foto).

Berliner Dom
Op het Museumsinsel in het park Lustgarten staat één van de mooiste kerken van Berlijn (rechtsonder op de foto).
Op het Museumsinsel zijn ook 5 musea te vinden: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en het Pergamonmuseum.

Fernsehturm
Deze – 368 meter hoge – televisietoren is het hoogste gebouw van de stad (links op de foto). De lift brengt je in ongeveer 40 seconden naar boven. Vanaf het uitkijkplatform op ruim 200 meter hoogte heb je een super mooi uitzicht over de stad. Boven het uitkijkplatform kun je dineren in het restaurant. Het restaurant bevindt zich op een ronddraaiend plateau waardoor je in één uur tijd uitzicht hebt over heel Berlijn.

Reichstag
Dit is sinds 1999 de huisvesting van het Duitse parlement; de Bundestag. Twee dagen van tevoren hadden we ons online aangemeld voor een bezoek aan het parlementsgebouw – dit is verplicht in verband met terreurdreigingen. Bij binnenkomst moet je je legitimeren en langs een scan, net als bij een douane. Daarna word je begeleid naar binnen. Via een spiraalvormige hellingbaan kun je naar de top van de glazen koepel lopen. Als je naar beneden kijkt, kun je de Duitse Bundestag zien vergaderen (rechtsboven op de foto). De koepel voorziet de Bundestag van daglicht dat met spiegels wordt versterkt én het biedt een prachtig uitzicht over de stad (linksboven op de foto).

Holocaustmonument (Denkmal für die ermordeten Juden europas)
Dit indrukwekkende monument – met 2711 in hoogte variërende betonblokken – werd in 2005 onthuld als eerbetoon aan de Joden die werden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder het monument is een informatiecentrum.

Checkpoint Charlie
Dit was de vroegere grensovergang. Na de val van de Muur (1989) werd Checkpoint Charlie opgeheven. Enkel een (replica) grenspost en een grote foto van een Russische en een Amerikaanse soldaat zijn bewaard gebleven (linksboven op de foto).

East Side Gallery
De ruim 1,3 km lange Berlijnse Muur die nog overeind staat, loopt van het Ostbahnhof tot aan de Obenbaumbrücke en is beschilderd door 118 kunstenaars uit 21 landen (onderste foto).

Siegessäule
Deze overwinningszuil – ter ere van de overwinning op de Denen – stond vroeger op het plein voor de Reichstag, maar tegenwoordig staat de 67 meter hoge zuil in het park Tiergarten. Het is even klimmen, maar vanaf het uitkijkplatform heb je een mooi uitzicht over de stad (rechtsboven op de foto).

Gendarmenmarkt
De twee kerken op dit plein lijken identiek; de Duitse Dom (links op de foto hieronder) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 volledig verwoest door een brand. Na de Duitse hereniging werd de kathedraal volledig herbouwd en in 1996 werd de Duitse Dom heropend als museum. De Franse Dom (rechts op de foto), is de oudste van de twee kathedralen. Tussen de twee kerken in staat het Konzerthaus.

Topographie des Terrors
Dit is een openluchtmuseum op het terrein van het vroegere machtscentrum van de nationaalsocialistische SS-staat. Op deze locatie werd terreur, marteling en moord voorbereid en uitgevoerd. Aan de muren in het documentatiecentrum hangen portretten van geëxecuteerde staatslieden en verzetsstrijders.

Treptower Park (Sowjetisches Ehrenmal)
In dit park ligt één van de grootste Russische militaire begraafplaatsen van Duitsland. Op het Sowjetisches Ehrenmal staat onder andere een bronzen beeld (12 meter hoog) van een soldaat die een kind vasthoudt (rechtsboven op de foto).

Sony Center (Potsdamer Platz)
De oorspronkelijke bebouwing van het plein Potsdamer Platz is in de oorlog verwoest. Nu staan er veel nieuwe gebouwen waaronder het Sony Center dat o.a. bestaat uit een Imax 3D bioscoop, musicaltheater, casino, hotels en een filmmuseum. Het Sony Center heeft een ‘tentdak’ en wordt in de avond verlicht met (afwisselend paarse, blauwe of groene) lampen. Een echte eye catcher.

In de 4 dagen dat we in Berlijn waren, hebben we veel gezien, maar er blijft genoeg over voor een volgende citytrip, wellicht een keer in de zomer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s