Hola, Barcelona!

¡Bienvenido a España!

Eigenlijk moet ik in het Catalaans zeggen: ¡Benvinguts a Barcelona! Na 10 jaar was ik eind juni 2014 weer in Barcelona, Spanje. Deze keer een citytrip met het vliegtuig in plaats van de bus zoals in 2004.

Ons vliegtuig kwam al om 8 uur ’s ochtends in Barcelona aan en we vertrokken 4 dagen later pas om 11 uur ’s avonds. Hierdoor konden m’n vriend en ik vijf dagen genieten van deze mooie stad.

Ons hotel bevond zich vrijwel in het centrum; in een zijstraat van Plaça de Catalunya. Vanaf vliegveld Barcelona El Prat reed er om de 10 minuten een bus (Aerobús) naar o.a. Plaça de Catalunya, echt ideaal!

Op dag 2 besloten we om een openbaarvervoerkaart (Hola BCN Travelcard) te halen voor 3 dagen. Blijkbaar geldt zo’n kaart dan niet 3×24 uur vanaf het moment dat je de kaart aanschaft, maar kun je hem ‘slechts’ 3 opeenvolgende dagen gebruiken. Alle bezienswaardigheden hebben we te voet of met de metro bezocht.

Highlights van Barcelona per wijk:
Gràcia
L’Eixample
El Raval
Barri Gotic
El Borne
Montjuïc

Gràcia (in het noorden van Barcelona)
Parc Güell is een surrealistisch stadspark met kleurige mozaïeken ontworpen door Antoni Gaudí. Vanaf het plein heb je een super mooi uitzicht over de stad (bovenste foto). De salamander is het symbool van het park (rechtsonder op de foto). Voor dit deel van het park geldt tegenwoordig een entreeprijs van €8 per persoon. De rest van het park is gratis te bezoeken.

L’Eixample (tussen Plaça de Catalunya en Avenida Diagonal)
In het oosten van deze wijk bevindt zich een van de bekendste en meest bezochte bouwwerken van Gaudí: de onvoltooide La Sagrada Família. Wij hadden een entreekaartje voor het bezichtigen van de Basiliek, de twee façades, het museum, de scholen, het klooster en voor de lift naar de torens. Dit kostte ons €19,30 per persoon.

Ook Casa Amatller, Casa Batlló (rechtsonder op de foto) en Casa Milà (La Pedrera) bevinden zich in deze wijk. Casa Milà is het beroemde appartementencomplex van Gaudí (bovenste foto en foto linksonder). De entreeprijs van dit museum en dakterras is €16,50 per persoon.

El Raval (rechts van de Ramblas, vanaf Plaça de Catalunya gezien)
Mercat la Boqueria is de grootste versmarkt van Spanje en trekt dagelijks zowel toeristen als locals (foto rechtsboven). La Rambla, de lange wandelboulevard van Plaça Catalunya naar de haven (Port Vell) is het toeristische hart van de stad (foto rechtsonder). Aan het einde van La Rambla staat het Columbusmonument: een 60 meter hoge gedenkzuil (foto links).

Barri Gòtic (links van de Ramblas, vanaf Plaça de Catalunya gezien)
Plaça Reial is een van de mooiste pleinen van de stad waar veel terrasjes en restaurants te vinden zijn (bovenste foto). La Catedral de Barcelona (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia) is gewijd aan Santa Eulàlia, de beschermheilige van de stad die in de laat-Romeinse tijd werd doodgemarteld (foto linksonder en foto rechtsonder).

El Borne (tussen Parc de la Ciutadella en Via Leitana)
Parc de la Ciutadella is het grootste park van Barcelona. Zelfs de fonteinen in het park heeft Gaudí als student (mede)ontworpen (bovenste foto). Aan de andere kant van het park staat de 30 meter hoge Arc de Triomf (foto linksonder). Santa María del Mar wordt vaak als de mooiste kerk van Barcelona beschouwd (foto rechtsonder).

Montjuïc (in het zuidwesten van Barcelona)
Als je met de kabelbaan (Telefèric de Montjuïc) naar Montjuïc gaat, heb je op 173 meter het mooiste uitzicht over de stad (bovenste foto). Een muziek-, water- en lichtshow vind je bij de Font Màgica aan de voet van de Montjuïc aan Plaça d’Espanya (foto linksonder – genomen vanaf Museu Nacional d’Art de Catalunya – en foto rechtsonder).

In de 5 dagen dat we er – allebei voor de tweede keer – waren, hebben we veel gelopen en veel gezien. Ik wilde graag een keer tapas eten bij restaurant Tickets waar ik goede verhalen over had gehoord, maar helaas was het restaurant de hele maand juli al volgeboekt. Uiteindelijk hebben we lekkere tapas en pinchos gegeten bij Les Quinze Nits en bij Txapela (aanrader!). Als we ooit weer naar Barcelona gaan, reserveren we weken van te voren bij Tickets!


Barcelona 2004…2014…2024?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s