La Ville de Lille

Bienvenue en France

Lille – in het Vlaams ook bekend als Rijsel – is een stad in het noorden van Frankrijk. Begin augustus 2014 ben ik hier een lang weekend naartoe geweest met m’n vriend en een stel vrienden. De Thalys vertrok om 7:18 uur uit Amsterdam en 2,5 uur later kwamen we aan op treinstation Lille Europe. Aangezien we pas vanaf 12 uur konden inchecken, maakten we eerst een wandeling door het mooie oude centrum.

Highlights van Lille:
Vieux Lille
Centre
Citadelle
Euralille
Eettips

Vieux Lille – de monumentale trots van de stad – ligt ten noorden van de Grand Place (headerfoto)
Tussen de Grand Place (Place du Général de Gaulle) en het Theaterplein (Plâce du Théâtre) is het oude beursgebouw (Vieille Bourse) te vinden (rechts op de headerfoto). Dit beursgebouw ziet er van de buitenkant uit als één groot gebouw, maar is in werkelijkheid opgebouwd uit 24 kleine handelshuisjes rond een binnenplaats waar vaak een boekenmarkt te vinden is.
De fontein met zuil La Colonne de la Déesse staat midden op de Grand Place en herinnert de burgers aan de belegering door Oostenrijk in 1792. Op het plein staat ook het Théâtre du Nord en daarnaast zijn er veel terrasjes te vinden.
De Kamer van Koophandel (Chambre de Commerce) en haar 76 meter hoge klokkentoren zijn gelegen aan Plâce du Théâtre (bovenste foto en foto rechtsonder). Ook de Opéra bevindt zich aan het Theaterplein ten oosten van de Grand Place (rechts op de bovenste foto). Achter het operagebouw bevond zich ons hotel.
Het oude centrum bestaat uit smalle straatjes en oude pandjes die nu zijn ingenomen door winkels, cafés en restaurants. De hoofdstraat van deze wijk is de Rue de la Monnaie (foto linksonder). Hier zijn veel exclusieve modezaken en kleine luxe delicatessenzaken te vinden.
De bouw van de imposante Notre Dame de la Treille kathedraal – ook wel de kathedraal van Lille genoemd – in het oude centrum begon in 1854, en is in 1999 afgerond (middelste foto hieronder).
Vieux Lille

Centre ligt ten zuiden van de Grand Place
Het gotische Palais Rihour bevindt zich ten zuidwesten van de Grand Place als we richting Palais des Beaux Arts de Lille lopen. In Palais Rihour bevindt zich de Office de Tourisme (VVV). Aan de zijde van de kapel staat Monument aux Morts; een imposant vredesmonument als eerbetoon aan zowel militaire- als burgerslachtoffers (foto linksboven).
Le P’tit Quinquin is de titel van een slaapliedje, geschreven door componist Alexandre Desrousseaux. Het is ook de naam van een standbeeld als eerbetoon aan de tederheid en moed van de vrouwen in Lille en bevindt zich ten westen van Palais Rihour (foto rechtsboven). Dit beeld is een replica; het origineel staat in het stadhuis.
Het gebouw van de Préfecture waarvandaan regio en provincie worden bestuurd, bevindt zich ten zuiden van Palais Rihour en tegenover Palais des Beaux Arts (onderste foto).
Centre

Palais des Beaux Arts is na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk met verzamelingen van Europese schilderijen uit de 15e tot de 20e eeuw en Franse beeldhouwwerken uit de 19e eeuw. Een entreekaartje kost €4, en inclusief audiotour €6,50. Met een visioguide en een koptelefoon op kregen wij een rondleiding langs alle hoogtepunten (foto’s hieronder).
Palais des Beaux Arts de Lille

Het stadhuis (Hôtel de Ville) met belfort (1929-1931) ligt ten oosten van het museum (foto links). Het belfort is ruim 100 meter hoog en de trap die naar de top leidt, telt ruim 400 treden. Voor een geweldig uitzicht over de stad (foto rechtsboven) moet je eerst 100 treden te voet omhoog, daarna kun je de lift naar het uitzichtpunt nemen of verder naar boven klimmen met de trap, zoals wij. Met een groep van minimaal 4 personen is de entree €4, anders €6 p.p.
Porte de Paris is een 32 meter hoge stadspoort die werd gebouwd in 1687 ter ere van Lodewijk XIV. Het is een unieke stadspoort die ook diende als triomfboog (foto rechtsonder). De poort is gebouwd op de plaats waar vroeger de oude stadsmuren van Lille te vinden waren. Diverse wegen komen hier samen (foto rechtsboven).
Hôtel de Ville de Lille

Musée d’Histoire Naturelle heeft zoölogische en geologische verzamelingen en was een prima plek om een regenachtige middag door te brengen voor €4 p.p. (foto’s hieronder).
Musée d'Histoire Naturelle

Maison Coilliot is een opvallend art-nouveaupand van een keramiekhandelaar dat geheel uit natuursteen, baksteen, groen geglazuurde lavablokken, smeedijzer en keramiek is gebouwd. Het diende destijds reclame te maken voor zijn producten (foto links).
Théâtre Sébastopol is een art-nouveaugebouw dat in iets meer dan 100 dagen is gebouwd als tijdelijk theater ter vervanging van het Grand Théâtre de Lille dat in 1903 in vlammen opging (foto rechts). Centre 3

Citadelle
De Citadel van Rijsel – een 17e-eeuwse citadel – is gebouwd in opdracht van maarschalk Sébastien Le Prestre de Vauban. De citadel is onderdeel van een grote verdedigingsgordel langs de Franse noordgrens, waarvoor Vauban ook nog enkele andere citadellen ontwierp. Oorspronkelijk was het een kleine stad omringd door vijf bolwerken in de vorm van een ster met een omtrek van 2200 meter. Het is nog steeds in gebruik als militaire kazerne. De citadel zelf kan niet bezocht worden. Je kunt wel wandelen tot de eerste poort: Port Royale (bovenste foto). Verderop in het stadspark waarin de citadel zich bevindt, is een dierentuin te vinden met 70 dierensoorten (onderste foto’s). Opvallend aan Parc Zoologique de Lille is de gratis entree.
Citadelle

Euralille
Dit is de moderne wijk die ontstond rond treinstation Lille Europe. Vanaf dit station rijden er treinen naar België, Nederland en Groot-Brittannië.
In het overdekte winkelcentrum van Euralille zijn meer dan honderd winkels en diverse eettentjes te vinden. Euralille

Eettips
Lunch: La Place heeft super lekkere broodjes en salades voor weinig geld.

Diner: Voor een heerlijke burger kun je terecht bij Urban Basilic Café; heb je zin in een pizza, dan moet je naar La Bottega Pizza.

Toetje: Pâtisserie Méert is de oudste bakkerij (1839) van de stad. Een van de specialiteiten zijn de vanillewafeltjes uit Madagaskar (aanrader!).
Urban Basilic Café heeft heerlijke bolletjes ijs!
Bij La Bottega hebben ze super lekkere Panna Cotta (aanrader!).

In de 4 dagen dat we in de kleine maar levendige stad Lille waren, hebben we heel veel gezien. Alle bezienswaardigheden hebben we te voet bezocht, echt ideaal!

Lille is echt een leuke en gezellige stad om een (lang) weekend door te brengen. Wat onze trip nog leuker maakte, was de prijs voor een treinticket van Thalys: €9 voor een enkele reis van Amsterdam Centraal naar Lille Europe; zo’n aanbieding kon ik gewoon niet afslaan, salut!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s