Weekend in Warschau

Witamy w Polsce

Warschau – de hoofdstad van Polen – was de bestemming van ons weekendje weg eind augustus 2014. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Warschau ernstig verwoest, maar door een nauwkeurige wederopbouw en reconstructie van het oude centrum, staat Warschau nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt het jaarlijks veel bezoekers. Naast het oude centrum heeft Warschau ook een centrum met moderne hoogbouw en wolkenkrabbers die nu de skyline van Warschau vormen; dat beloofde wel wat.

M’n vriend en ik vlogen vanaf Eindhoven Airport en kwamen 1,5 uur later aan op vliegveld Modlin; 40 km ten noordwesten van Warschau. Met een pendelbus gingen we vanaf het vliegveld naar treinstation Modlin en vervolgens met de trein richting Warschau. We stapten een paar stations eerder uit, omdat we op een kaart hadden gezien waar we het beste konden overstappen om bij ons hotel te komen. Na een heel stuk lopen, vonden we een tramhalte vanwaar er trams reden richting ons hotel. De tram stopte dan ook precies voor ons hotel, ideaal! Voor 15 zloty (zo’n €3,50) zijn we van het vliegveld bij ons hotel gekomen: een lange reis, mede te danken aan de trein die slechts één keer per uur kwam. Op de terugweg hadden we het handiger aangepakt; we namen de Modlinbus die rechtstreeks naar vliegveld Modlin reed in ruim een half uur tijd en dat voor 33 zloty (zo’n €8 p.p.).

Tijdens ons verblijf hebben we een weekendticket aangeschaft: onbeperkt met bus, tram en metro van vrijdag 7 uur ’s avonds tot maandag 8 uur ’s ochtends. Perfect voor onze trip dus aangezien we vrijdagmiddag aankwamen en maandagochtend vertrokken.

Highlights van Warschau:
Paleis van Cultuur en Wetenschap
Oude marktplein
Plac Zamkowy
Wilanów paleis
Łazienki park

Paleis van Cultuur en Wetenschap
Het gigantische Paleis van Cultuur en Wetenschap (Pałac Kultury i Nauki, afgekort PKiN) – waarvoor maar liefst 40 miljoen stenen zijn gebruikt – was een cadeau van Josef Stalin namens de Sovjet-Unie aan Warschau. Dit 231 meter hoge gebouw – wat wel iets wegheeft van The Empire State Building – kun je niet missen tijdens een stedentrip naar Warschau (onderste foto’s).
Inwoners van Warschau zeggen dat het mooiste plekje van de stad bovenop het paleis is, omdat je daar het monsterlijk grote gebouw met 3000 kamers niet hoeft te zien. Theaters, filmzalen en musea hebben zich momenteel in dit gebouw gevestigd. Voor 15 zloty (€3,80) zoef je met de ouderwetse retro-communistische lift omhoog naar de dertigste etage. Hier heb je een prachtig uitzicht over Warschau (bovenste foto).
Paleis van Cultuur en Wetenschap

Oude marktplein
Het kleurrijke 17e eeuwse oude marktplein (Rynek Starego Miasta) is een echte bezienswaardigheid waar welgestelde kooplieden hun huizen lieten bouwen (bovenste foto). Tot de achttiende eeuw was het de centrale plek van Warschau waar diverse publieke bijeenkomsten waren. Rond dit plein zijn nu talrijke restaurants te vinden en in de zomer zijn er veel evenementen op dit plein.

Stadssymbool
Midden op het marktplein (op de voormalige plek van het stadhuis) staat de zeemeermin Pomnik Syrenki; half vrouw, half vis. Met geheven zwaard en schild in haar handen is het een symbool voor Warschau (foto rechtsonder).
Oude Marktplein

Plac Zamkowy
Vanaf het oude marktplein (Rynek Starego Miasta) kom je via de straten ulica Zapiecik, ulica Piwna en ulica Swietojanska op de Plac Zamkowy; het Slotplein (bovenste foto). Het koninklijk paleis domineert het plein met haar frisse kleur. Vanaf het Slotplein kun je een groot deel van de oorspronkelijke stadsmuren zien (links op de bovenste foto). Aan de dubbele omwalling werd vanaf 1350 twee eeuwen lang gebouwd.

Zygmunt Zuil
Aan de rand van plac Zamkowy verrijst de 22 meter hoge Kolumna Zygmunta. Koning Zygmunt III Wasa wordt daarmee herdacht. Hij besloot in 1596 dat de kroon van de koning naar Warschau moest verhuizen en was daarmee de stichter van de nieuwe Poolse koninklijke hoofdstad. Deze zuil is een van de herkenningspunten van Warschau (bovenste foto).

Het Koninklijk Paleis
Tussen 1971 en 1984 werd het koninklijk paleis (Zamek Królewski) op de puinhopen van het bombardement van Warschau prachtig herbouwd. Een prestatie waar Warschau terecht trots op is. Schilderijen van keerpunten in de Poolse geschiedenis zijn in het paleis te zien. Het paleis is op zondagen vrij toegankelijk – dé kans om met Warschau’s koninklijk verleden kennis te maken. Helaas kwamen wij op zondag rond sluitingstijd bij het paleis aan en konden we alleen nog even naar de binnenplaats (foto rechtsonder).

Wilanów paleis
Dit is het enige oude paleis dat niet werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en is dus zeker een bezoek waard (foto’s hieronder). Het Wilanów paleis was het buitenverblijf van de Poolse koning Jan Sobieski en bevindt zich aan de rand van de stad. Rond het paleis ligt een mooi park.

Łazienki park
In Łazienki park; een van de mooiste stadsparken van Warschau, staat een groot monument van de Poolse componist Frédéric Chopin. Het stelt de componist voor terwijl hij onder een treurwilg zit. In de zomer kun je er op zondagmiddag luisteren naar Chopin-concerten die gratis toegankelijk zijn. Het park zelf telt meerdere paleizen en een uniek theater aan het water (foto’s hieronder).

Warschau stond niet bovenaan op mijn citytrip-lijstje, maar de stad is zeker de moeite waard. In een weekend kun je veel van de stad zien en op zondag zijn de meeste musea zelfs gratis te bezoeken. Wij hebben gekozen voor een bezoek aan het Wilanów paleis, helaas hadden we daarna geen tijd meer om een bezoek te brengen aan het koninklijk paleis. Maar al met al hebben we een leuk cultureel weekend weg gehad!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s