Port proeven in Porto

Bem-vindo a Portugal

Begin december 2014 ging ik samen met een vriendin een weekend naar de havenstad Porto in het noordwesten van Portugal. Na Lissabon is dit de grootste stad van Portugal. We vlogen vanaf Eindhoven Airport in ruim 2 uur tijd naar de luchthaven van Porto dat 12 km buiten het centrum ligt. Vanaf het vliegveld gingen we – voor slechts €1,85 – met de metro naar station São Bento en vanaf daar was het nog geen 10 minuten lopen naar ons hotel. Het centrum van Porto is erg compact; alle bezienswaardigheden hebben we dan ook te voet bezocht, ideaal!

Highlights van Porto:
Ribeira
Boottocht
Brug Ponte Dom Luís I
Vila Nova de Gaia
Kerken: Sé Catedral, Igreja de Santo Ildefonso
Igreja e Torre dos Clérigos
Boekenwinkel Livraria Lello
Andere bezienswaardigheden

Ribeira
Dit is de naam van het echte historische centrum. Dit oude centrum staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Veel huizen zijn versierd met tegelplateaus; de azulejos. Echt een aanrader om door dit mooie, steile centrum met kronkelende steegjes en kleurrijke authentieke huisjes een wandeling te maken (onderste foto’s).

Boottocht
Op onze tweede dag hebben we een boottocht gemaakt over de rivier de Douro onder vijf belangrijke bruggen van Porto door en zagen we de havenstad van een andere kant (foto’s hieronder). We kregen tijdens de tocht meer informatie over de geschiedenis van Porto (helaas was deze informatie alleen in het Portugees, Duits en in het Frans).

Brug Ponte Dom Luís I
Porto wordt door diverse bruggen verbonden met de overkant van de Douro, maar de Dom Luís brug is de bekendste en meest imposante. Deze stalen boogbrug is hét symbool van de stad en is een bouwwerk van de Belg Théophile Seyrig (compagnon van Gustave Eiffel). De brug verbindt sinds 1886 de oevers van de Douro met elkaar door middel van twee dekken die 44 meter boven elkaar liggen. Vanaf het bovenste dek heb je een fantastisch uitzicht over de Douro, de oude stad Porto en Vila Nova de Gaia aan de andere kant (foto rechtsboven). Met een kabeltram (foto links) gingen we vanaf de haven naar het hoger gelegen deel van Porto om vervolgens via de bovenzijde van de brug naar de overkant te lopen (middelste foto rechts). Het onderste dek verbindt de lager gelegen stadsdelen voor het autoverkeer; op het bovenste dek rijdt de metro. Beide dekken zijn toegankelijk voor voetgangers, maar het onderste dek is vrij nauw.

Vila Nova de Gaia
Porto is de stad waar portwijn vandaan komt. Het centrum van de porthandel is nog steeds de zuidoever van de Douro in Vila Nova de Gaia. Toen de bisschop van Porto het monopolie op de porthandel eiste, weigerden de handelaren toe te geven en vertrokken ze naar de overkant van de rivier. Nog steeds zijn daar de meeste wijnhuizen, proeverijen en opslagkelders. De wijngaarden liggen in de Dourovallei ten oosten van Porto, maar de rijping in houten vaten gebeurt in Vila Nova de Gaia. Eenmaal in Vila Nova de Gaia aangekomen, besloten we om de kabelbaan naar beneden te nemen (foto rechts). Bij de kabelbaan kregen we tickets voor een gratis portproeverij in porthuis Quevedo. Je kunt immers niet naar de stad van de port gaan, zonder het daar geproefd te hebben. We mochten allebei twee soorten port proeven en we kozen voor de Vintage, witte, Tawny en de rosé port (foto’s links).

Kerken: Sé Catedral, Igreja de Santo Ildefonso
De kathedraal van Porto – Sé Catedral do Porto – staat op de hoogste heuvel van de stad; Penha Ventosa (foto linksonder). In de 12e en 13e eeuw werd deze kathedraal gebouwd. Het zuiden van het land was toen nog in handen van de Moren, vandaar dat deze kathedraal een verdedigingssymbool van het katholicisme was. Vanaf het plein heb je een mooi uitzicht op Porto (bovenste foto).

De barokke kerk Igreja de Santo Ildelfonso gelegen in het centrum van de stad is erg opvallend aangezien de kerk helemaal bedekt is met blauwe azulejos tegeltjes (foto rechtsonder).

Igreja e Torre dos Clérigos
De Igreja dos Clérigos is een barokke kerk, waarvan de klokkentoren – Torre dos Clérigos – hoog boven Porto uitsteekt (bovenste foto). De kerk werd ontworpen door de Italiaanse architect en schilder Nicolau Nasoni, die veel gebouwen uit de 18e eeuw op zijn naam heeft staan. Nasoni ligt in de Igreja dos Clérigos begraven. De toren is vanaf een groot deel van de stad zichtbaar (foto rechtsonder) en is – naast de brug – één van de meest karakteristieke symbolen van Porto (foto linksonder).

Boekenwinkel Livraria Lello
Vlak bij de Torre dos Clérigos is één van de mooiste boekwinkels van Europa te vinden: Lello – opgericht in 1906 – in de Rua das Carmelitas. De neogotische gevel is al een mooi gezicht, maar van binnen is het art-deco interieur echt schitterend en leidt een monumentale trap naar een rustige leesruimte. Echt een aanrader om deze boekhandel van binnen te bewonderen: een bijzondere inrichting met plafondschilderingen en veel oude houten boekenkasten. Super leuk om er rond te neuzen. Het is helaas verboden om in de winkel foto’s te maken en hier wordt ook scherp op gecontroleerd.

Andere bezienswaardigheden
São Bento stationshal
In dit station zijn 20.000 blauwgekleurde tegels – de azulejos – met afbeeldingen uit de geschiedenis van de stad en het transport al een bezoek waard (bovenste foto en foto linksonder). Jorge Colaço is de kunstenaar die hier verantwoordelijk voor is. Hij is tevens verantwoordelijk voor de azulejos aan de Ildelfonso kerk.

Café Majestic
In de Rua de Santa Catarina staat dit belle époque-café waar het interieur nog in originele staat van begin 20e eeuw is. Een mooi tentje om eens te ontbijten of te lunchen (middelste foto en foto rechtsonder).

In de 4 dagen dat we in Porto waren, hebben we veel van de stad kunnen zien. Als we nog iets meer tijd hadden gehad – we kwamen donderdagmiddag aan en vertrokken zondagochtend – had ik beursgebouw Palácio da Bolsa willen bezoeken: één van de belangrijkste historische monumenten van Porto. Ook had ik wel een kijkje willen nemen in het door Rem Koolhaas ontworpen Casa da Música; wellicht een volgende keer in de zomer nog een keer terug naar deze mooie stad aan de haven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s