Oui, nous sommes à Paris!

Bienvenue en France
Zonsondergang - Parijs vanaf Montparnasse

In augustus 2015 ben ik samen met m’n vriend de Thalys ingestapt vanaf Amsterdam om 3 uur en 20 minuten later uit te stappen in de stad van het licht, de liefde, de kunst en cultuur… Oui, oui, Paris!

In de zomer van 2009 waren we voor het eerst samen in Parijs en toen hebben we al veel van de stad gezien (zie blogpost Oui, Oui, Paris!). Oud & nieuw 2014-2015 hebben we zelfs ook nog een dag in Parijs doorgebracht samen met vrienden. Maar één ding stond deze trip écht bovenaan ons lijstje: naar de top van de Eiffeltoren. Dat was ons de vorige twee keren namelijk niet gelukt.

Highlights van deze citytrip:
Wandeling
Eiffeltoren
Moulin Rouge
Sacré-Cœur
Montparnasse
Parc des Buttes-Chaumont
Arc de Triomphe

Wandeling
De eerste middag hebben we een wandeling gemaakt van ons hotel (Place de la Réblublique) via Centre Georges Pompidou (foto rechtsboven) en de 52 meter hoge toren Tour Saint-Jacques (foto links) – het enige restant van de afgebroken kerk uit de 16e eeuw – langs de Cathédrale Notre-Dame de Paris (foto rechtsonder) op weg naar de Eiffeltoren. Dit was een flinke wandeling van ruim 10 km.
Tour de Jacques - Pompidou - Notre Dame

Parijs is niet echt een ‘compacte’ stad te noemen. De overige dagen hebben we dan ook gebruik gemaakt van het metronetwerk. Een enkele reis met het openbaar vervoer binnen de stad kostte €1,80 (vol tarief). Wij hebben tweemaal een ‘boekje’ van 10 tickets gekocht voor €14,10.

Eiffeltoren
In 2009 besloten we om begin van de avond richting de Eiffeltoren te gaan. Tegen de tijd dat we met de trap op de tweede verdieping waren aangekomen, was het inmiddels al donker en konden we niet meer met de lift naar de top (3e verdieping) en met oud & nieuw vonden we het niet de moeite waard om onze kostbare tijd in Parijs door te brengen in één van de enorme rijen onder de Eiffeltoren.
Deze keer gingen we dus eind van de ochtend richting de Eiffeltoren en konden we eindelijk genieten van dit mooie uitzicht (zie foto hieronder).

De 300 meter hoge Eiffeltoren is gebouwd ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Franse Revolutie en de Wereldtentoonstelling in 1889. Op de 1e verdieping bevind je je op 57 meter hoogte, vanaf de 2e verdieping heb je een uitzicht op 115 meter hoogte (foto linksboven) en vanaf de 3e verdieping kijk je uit op 276 meter hoogte (foto linksonder).

Moulin Rouge
Dit cabaret theater – sinds 1889 – heeft de cancan populair gemaakt en met zijn dansvoorstellingen is dit één van de populairste toeristenattracties (bovenste foto). Een kaartje voor een voorstelling is echter wel prijzig.

Sacré-Cœur
In de reisgids die ik had meegenomen, stond een wandeling beschreven door de wijk Montmartre; van de Moulin Rouge, via Rue Lépic – de straat waar de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain is opgenomen – richting La Basilique du SacréCœur (foto linksonder).
Eenmaal bij de Sacré-Cœur aangekomen, hebben we 300 treden beklommen en keken we uit over de kunstenaarsheuvel van Montmartre (op 130 meter hoogte) en konden we van het mooie uitzicht genieten (foto rechtsonder).

Montparnasse
Montparnasse is de boven alles uittorende wolkenkrabber met de snelste lift van Europa. Hiermee word je in 38 seconden 195 meter hoog naar de 56e verdieping gebracht en kun je vervolgens met de trap nog twee verdiepingen hoger naar het panorama terras. Vanaf de hoogste wolkenkrabber van Parijs (210 meter) heb je een schitterend uitzicht op de stad. Wij hebben er voor gekozen om net voor zonsondergang bij de wolkenkrabber in de rij te staan, hierdoor konden we genieten van het mooie uitzicht en de ondergaande zon (zie headerfoto en foto hieronder).

Parc des Buttes-Chaumont
In het noordoosten van Parijs ligt dit stadspark met veel hoogteverschillen. Napoleon III liet in de 19e eeuw met behulp van dynamiet de dramatische reliëfs creëren. Kenmerkend aan dit park is de Temple de la Sibylle (gedeeltelijk zichtbaar op de foto hieronder net boven de bomen uitstekend). We waren op zoek naar de 32 meter hoge waterval, maar blijkbaar stroomde het water die dag niet naar beneden. Dit park heeft een zogenoemde suïcide-brug die op 30 meter hoogte hangt. Verder is het echt een mooi park om een middag te picknicken (foto hieronder).

Arc de Triomphe
Deze 50 meter hoge triomfboog ter ere van het leger van Napoleon is – na de triomfboog van Korea – de grootste triomfboog ter wereld. In 2009 en afgelopen oud & nieuw zijn we hier in geweest om van het uitzicht te genieten, maar ik vond het wel weer een fotomoment waard (foto hieronder).

Ook al zijn we eerder in Parijs geweest en hebben we in deze vier dagen wederom veel van de stad gezien, is er nog genoeg van de stad te bewonderen als we een keer terugkomen; deze parken bijvoorbeeld: Jardin du Luxembourg, Bois de Bologne, Jardin des Plantes en het oudste plein Place des Vosges. Daarnaast zijn er nog genoeg musea die we nog niet bezocht hebben, zoals: etnografisch museum Musée du quai Branly en Musée d’Orsay in een voormalig treinstation. Wellicht kunnen we een bezoek aan Parijs in de toekomst een keer combineren met een bezoek aan Disneyland Parijs.

Advertenties

2 gedachtes over “Oui, nous sommes à Paris!

  1. Pingback: Meisjes in modestad Milaan | Barbara Nathalia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s