Alleen maar zon in Lissabon

Bem-vindo a Portugal

Begin september 2015 heb ik samen met mijn vriend de hoofdstad van Portugal bezocht; Lissabon, de meest westelijke stad van continentaal Europa. We vlogen vanaf Eindhoven Airport in 2,5 uur tijd naar de luchthaven van Lissabon; zo’n 7 km buiten het centrum. Met de metro gingen we – voor slechts € 1,40 – naar station Picoas. Dit metrostation bevond zich exact naast ons hotel. Het centrum van Lissabon is goed bereikbaar dankzij het metronetwerk. Daarnaast staat de stad bekend om de antieke gele trams; de eléctricos. Aangezien Lissabon erg heuvelachtig is, kun je ook een elevador nemen naar een hoger of lager gedeelte van de stad. Wij hebben – voor € 6 per persoon – een dagkaart aangeschaft voor het openbaar vervoer. Hiermee mochten we 24 uur onbeperkt met tram, bus en elevador, ideaal!

Highlights van Lissabon:
Uitkijkpunten
Elevador de Santa Justa
Eléctrico 28
Sintra
Belém
Time Out Mercado Da Ribeira
Castelo de São Jorge

Uitkijkpunten

Vanaf de benedenstad Baixa aan de Praça dos Restauradores bracht de Elevador da Glória (foto linksonder) ons in enkele minuten naar de bovenstad Bairro Alto. Al wandelend kwamen we onder andere langs het uitkijkterras van de Miradouro São Pedro de Alcântara (bovenste foto hieronder) en de Miradouro de Santa Catarina waar je een mooi uitzicht hebt over de rivier de Taag, de Golden Gate Bridge van Lissabon: Ponte 25 de Abril en het markante beeld Cristo Rei – een kopie van de Redemptor in Rio de Janeiro – aan de andere kant van de rivier (foto hierboven). Met de kabeltram Elevador da Bica gingen we vervolgens weer omhoog richting de Chiado (foto rechtsonder).

Elevador de Santa Justa
De sierlijke Santa Justa lift (uit 1900) verbindt de Santa Justa straat met het hoger gelegen Carmoplein. De lift – ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel – is gemaakt van ijzer, maar de liftkooien zijn van hout. Met deze lift ga je 30 meter loodrecht omhoog. Aangezien we een dagkaart hadden voor het openbaar vervoer, mochten we ook met deze kaart met de elevador mee naar boven. Vervolgens kun je met een wenteltrap naar het uitkijkplatform en kun je van het prachtige uitzicht genieten (zie headerfoto en foto rechtsonder). Hier moesten we dan wel een apart ticket voor kopen à € 1,50 per persoon. Op het hoogste punt heb je ook een mooi uitzicht op de ruïnes van ooit de grootste kerk van Lissabon: Igreja do Carmo. Alleen de sierlijke pijlers van de portaalboog staan nog overeind (foto rechtsboven).

Eléctrico 28
We namen de antieke tram 28 die ons al rommelend en piepend naar de eindhalte Martim Moniz bracht. Onderweg kwamen we onder andere langs Igreja de São Vicente de Fora en de Sé kathedraal die in 1150 is opgericht om de overwinning op de Moren te herdenken; dit werd toen de eerste kerk van Lissabon (foto rechtsonder). De tram neemt je met de heuvels mee omhoog, zelfs door de smalste straatjes (foto links). Kortom, dit is een leuke én betaalbare rondleiding door de binnenstad.

Sintra
Vanaf station Rossio namen we de trein naar Sintra; een schitterende stad met prachtige paleizen en tuinen – 20 km ten westen van Lissabon. Dit gebied staat ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Met de bus hebben wij vervolgens een kasteel en een paleis bezocht. Onze eerste stop was het Castelo dos Mouros. De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter. Als je zin hebt om de trappen te beklimmen, kun je genieten van een prachtig uitzicht (zie foto’s hieronder).

Het kleurrijke Palácio Nacional da Pena is helemaal in oude staat bewaard gebleven en is een topattractie in Sintra (zie foto’s hieronder). Een kijkje nemen in en rondom het paleis is zeker de moeite waard.

Belém
Torre de Belém ligt aan de oever van de Taag. Deze verdedigingstoren – gebouwd tussen 1515 en 1521 – staat ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO (foto linksonder), samen met het nabijgelegen klooster Mosteiro dos Jerónimos (middelste foto). Aan de oevers van de rivier de Taag, die door de Portugese hoofdstad stroomt, zie je het prachtige bouwwerk Torre de Belém oprijzen. Het werd gebouwd om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama en de bijbehorende grootsheid van het land te herdenken. De trappen in de toren zijn smal en vaak staan er lange rijen, omdat veel toeristen tegelijk naar boven of beneden willen. Vanaf het terras op de vierde verdieping heb je een prachtig uitzicht op de stad en op de Taag (bovenste foto).

De Padrão dos Descobrimentos oftewel het 50 meter hoge Monument der Ontdekkingen is ook een bezoek waard (foto rechtsonder). Het stelt de boeg van een zeilschip voor. Een enorme wereldkaart voor het monument toont alle routes die de Portugese zeevaarders toentertijd namen. Als je dan toch in Belém bent, kun je niet om de Pastéis de Belém heen; heerlijke roomgebakjes en tevens één van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken.

Het handelsplein Praça do Comércio ligt aan de Taag en kenmerkt zich door gele gebouwen met prachtige arcaden (foto hieronder). Vanaf dit plein kun je de tram pakken naar zowel Belém als Mercado Da Ribeira.

Time Out Mercado Da Ribeira
Dit is een overdekte markt waar je aan de ene kant van de hal vers fruit en verse groenten kunt halen en je aan de andere kant heerlijke gerechten kunt bestellen in de food hall. In het midden kun je plaatsnemen aan een van de vele tafels. Wij hebben hier genoten van: tonijn met zoete aardappel, sardientjes (foto linksonder), baby baars (foto rechtsonder) en een rijst gerecht. Hierbij hadden we een lekker vers mango-sinaasappel sapje genomen. Echt een aanrader, want er is voor ieder wat wils!

Castelo de São Jorge
Dit middeleeuwse kasteelcomplex is gelegen op de grootste heuvel van Lissabon (zie bovenste foto) en biedt een prachtig uitzicht over de stad. De Camera Obscura in de toren van Ulysses biedt je – van maart tot en met september – een volledig 360 graden beeld van Lissabon via een periscoop (foto linksonder). Er is genoeg te zien om je hier een middag te vermaken.

Ook al hebben we – in de vijf dagen dat we er waren – veel bezienswaardigheden in en rondom Lissabon gezien, hadden we toch nog te weinig tijd om bijvoorbeeld naar Cascais of het meest westelijke punt van Portugal; Cabo da Roca te gaan, maar wie weet gaan we daar ooit nog wel eens naartoe!

Advertenties

Een gedachte over “Alleen maar zon in Lissabon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s