Noord, Oost, Zuid, West: Boedapest!

Üdvözlöm Magyarországon

Boedapest – de hoofdstad van Hongarije – was de bestemming van onze citytrip eind maart 2016. Mijn vriend en ik vlogen in nog geen 2 uur tijd vanaf Eindhoven Airport naar de luchthaven van Boedapest. Vanaf het vliegveld namen we snelbus 200E naar het dichtstbijzijnde metrostation Kőbánya-Kispest en vanaf daar vervolgden we onze reis naar het hotel. Tijdens ons verblijf hebben we een dagkaart aangeschaft voor het openbaar vervoer. Voor 1650 forinten (ongeveer € 5) per persoon, konden we 24 uur onbeperkt gebruik maken van bus, tram en metro; ideaal!

Boedapest is sinds de middeleeuwen een samensmelting van de stadsdelen Buda en Pest. De rivier de Donau scheidt deze twee stadsdelen van elkaar. De oevers van de Donau staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO; aan de westkant van de rivier ligt het historische, heuvelachtige, rustige Buda met onder andere de Burchtwijk en de Gellértheuvel en aan de oostkant ligt het moderne, vlakke, maar levendige Pest. De stad staat ook wel bekend om het Eilandfestival Sziget op het eiland Óbuda; het grootste openluchtevenement van Midden-Europa. Wij waren wel benieuwd wat deze stad nog meer te bieden heeft.

Highlights van Boedapest:
Buda
Burchtwijk
Gellértheuvel
Pest
Parlementsgebouw en omgeving
Városliget en omgeving
Leuk om te (w)eten

Burchtwijk
Een van de mooiste uitzichten op de stad heb je vanaf de Burchtwijk (zie headerfoto en bovenste foto). Het Burchtdistrict staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier zijn wij de eerste middag naartoe geweest. Met de bus gingen we over de Kettingbrug (Széchenyi Lánchíd) – die sinds 1849 de twee stadsdelen verbindt (bovenste foto en foto rechtsonder) – richting de kabeltram van de kasteelheuvel. Deze Sikló (foto linksonder) brengt je met een hellingsgraad van 48 graden zo’n 60 meter naar boven richting het Budakasteel.

De Matthiaskerk (Matyás templom) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de burchtwijk (zie foto’s hieronder). Dit is de kerk waar keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth (Sisi) in 1867 tot koning en koningin van Hongarije werden gekroond.

Het Vissersbastion (Halászbástya) is een verwijzing naar de vissers die in de middeleeuwen de burcht verdedigden en het symboliseert met zeven torentjes de zeven stammen van de Magyaren (bovenste foto). Het vissersbastion bestaat eigenlijk uit een groot uitkijkplatform met veel trappen en paden (voor een deel van het Vissersbastion moet je entree betalen). Vanaf het Vissersbastion heb je echt een fantastisch uitzicht op de stad (onderste foto).

Gellértheuvel
Boedapest staat bekend om zijn warmwaterbronnen en geneeskrachtige baden. De stad telt maar liefst 123 warmwaterbronnen. Veel badhuizen werden al in de Romeinse tijd gebouwd. Het Gellértbadhuis – onder aan de Gellértheuvel – is waarschijnlijk het populairste badhuis onder toeristen (middelste foto links). Dit badhuis is verbonden aan het Gellérthotel en het interieur bestaat onder andere uit schitterende mozaïeken, zuilen en beelden. Leuk feitje is dat dit hotel inspiratiebron was voor de film The Grand Budapest Hotel uit 2014.
Na een steile klim dwars door de bossen van de Gellértheuvel, kun je op 235 meter genieten van een prachtig uitzicht vanaf de vroegere Citadel en het 14 meter hoge Vrijheidsbeeld (zie foto’s hieronder).

Parlementsgebouw en omgeving
Met tram 2 kun je een korte, maar goedkope sight seeing trip maken langs de rivier de Donau en kom je onder andere langs het imposante Parlementsgebouw. Dit is het grootste parlementsgebouw ter wereld en een van de belangrijkste kenmerken van de stad.

Wanneer je vanaf het parlementsgebouw over de Donaupromenade richting Kettingbrug loopt, kom je langs een indrukwekkend monument: Schoenen op de Donaukade (foto links). De metalen schoenen zijn een gedenkteken ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gefusilleerd. De stroming van de Donau voerde ze af en behalve hun schoenen – die ze uit moesten doen – was er hierna niets meer van de Joden te zien.

Verderop – ten zuiden van het monument – staat het standbeeld van De Kleine Prinses. Dit is waarschijnlijk een van de bekendste standbeelden van de stad. Het stelt een meisje voor dat een narrenmuts draagt (foto rechtsboven).

Nog iets verder richting het zuiden vind je de overdekte markthal Központi Vásárcsarnok (foto rechtsonder). Hier kom je terecht in een wereld van lekkernijen; Hongaarse producten als paprika en salami zijn hier volop te koop. Op de eerste verdieping vind je daarnaast handgemaakte kunstwerken, souvenirs en accessoires. De dakpannen doen mij heel erg denken aan de Matthiaskerk. Oorspronkelijk liep er door dit gebouw een kanaal. Daarlangs voeren bootjes binnen om de goederen rechtstreeks bij de markthandelaren te brengen.

Városliget en omgeving
Wij hebben het prachtige Széchenyi-badhuis bezocht in het stadspark Városliget; een enorm complex met zwembaden, sauna’s en thermale baden. Heerlijk om hier – na het vele wandelen – een middag te ontspannen in de binnen- en buitenbaden (bovenste foto).

Op het Heldenplein (Hősök tere) aan het uiteinde van de Andrássyboulevard en aan de rand van het stadspark staat het Millenniummonument (foto linksonder) dat gebouwd werd ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije. Rondom een 45 meter hoge zuil met een beeld van de aartsengel Gabriël staan beelden van de belangrijkste Hongaarse vorsten en vrijheidsstrijders.

Ten oosten van het Heldenplein staat een acht meter hoge zandloper (foto rechtsonder). Deze zandloper is sinds 2004 – toen Hongarije lid werd van de Europese Unie – een van de grootste zandlopers ter wereld. Met oud en nieuw wordt de 60 ton zware zandloper jaarlijks in een ceremonie 180 graden omgedraaid. Het vallen van het zand duurt namelijk exact één jaar.

Leuk om te (w)eten
Boedapest staat bekend om de Ruin Pubs. Dit zijn kroegen die (tijdelijk) gevestigd zijn in oude, verlaten panden. Szimpla Kert is een van de eerste (en bekendste) Ruin Pubs van Boedapest (foto linksboven). De bar heeft verschillende ruimtes; elk met een andere sfeer. In de zomer kun je er heerlijk buiten chillen in de kert ofwel de tuin. Echt een aanrader om hier de sfeer te proeven onder het genot van een hapje en een drankje.

Het beroemde New York café is een voormalig schrijverscafé en heeft vergulde gouden ornamenten, prachtige plafondfresco’s en veel marmer (foto rechts). In vroegere tijden kwamen hier kunstenaars en mensen van hoge stand. Wij wilden dit wel van de binnenkant bekijken en hebben hier in stijl een kop koffie genuttigd. Mocht je hier wat willen eten, neem dan wel een goed gevulde portemonnee mee.

Per toeval kwamen we uit bij de bekende horeca straat Gozsdu Udvar, in het hart van Boedapest. In deze autovrije straat zijn veel restaurants, cafés en bars te vinden. Hier hebben wij heerlijk Hongaars gegeten bij Spíler (foto linksonder). Natuurlijk moet je als je in Hongarije bent er de échte Gulyás soep proberen.

In een paar dagen tijd kun je de prachtige stad Boedapest prima verkennen; cultuur, shoppen, ontspanning; deze stad heeft voor ieder wat wils. We hadden graag nog een kijkje willen nemen in het Burchtpaleis met de Hongaarse Nationale Galerie en het Historisch Museum van Boedapest, een kop koffie willen drinken in het oudste café van Hongarije (Ruszwurm), met de stoeltjeslift Libegő de Elisabeth-toren willen bezoeken op de 527 meter hoge Johannesheuvel (de hoogste top van Boedapest) en een bezoek willen brengen aan het Parlementsgebouw en één van de vele grotten zoals de ruim 7 kilometer lange Pálvölgyi-grot. Genoeg redenen om nog een keer naar de ‘Parel van de Donau’ terug te keren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s