Magisch Macedonië

добредојде во Македонија

De Republiek Macedonië – zoals het land officieel heet – maakt onderdeel uit van de Balkan regio. Na het uiteenvallen van Joegoslavië scheidde Macedonië zich in 1991 van Servië af en verklaarde zich – na een referendum – onafhankelijk. In nog geen drie uur tijd vlogen mijn vriend en ik begin juli 2016 vanaf Schiphol naar de luchthaven van Ohrid in het zuidwesten van het land. Wij verbleven een week in een centraal gelegen hotel tussen het centrum en het Meer van Ohrid in. Dit kraakheldere meer (349 km²) is een van de oudste en diepste zoetwatermeren van Europa en ligt op de grens met Albanië. Zowel de (oude) stad Ohrid als het gelijknamige meer staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij waren wel benieuwd naar dit relatief onbekende land. Vanuit Ohrid hebben wij roadtrips gemaakt naar het zuiden en het noorden van het land.

Highlights van Macedonië:
Ohrid (het westen)
Bitola (het zuiden)
Skopje (het noorden)

Ohrid
In heel Macedonië zijn ongeveer 1000 kerken en kloosters gebouwd waarvan 365 in de stad Ohrid; voor elke dag van het jaar hadden ze een kerk. Ohrid wordt daarom ook wel het ‘Jeruzalem van de Balkan’ genoemd. Er zijn momenteel echter nog 50 kerken bewaard gebleven en in gebruik. De stad barst van de historische plekken. Een wandeling langs alle kerken lijkt haast een wandeling door de middeleeuwen. Alle bezienswaardigheden in het oude stadsdeel van Ohrid hebben wij te voet bezocht.

Fort van Samuel
Bovenop de groene heuvel Plaošnik torent het fort van Samuel uit (zie headerfoto); van de 3 km lange en 16 meter hoge stadswallen zijn 18 torens en 4 poorten bewaard gebleven (deels zichtbaar op de foto rechtsboven). Hier heb je een fantastisch uitzicht over het meer en het lager gelegen deel van de stad (foto linksboven).

Antiek amfitheater van Ohrid
Een stuk voor het fort vind je midden tussen de huizen het antieke amfitheater uit de 1e eeuw voor Christus dat destijds als arena diende voor gladiatoren (onderste foto). Dit theater is pas in de vorige eeuw ontdekt. Nu worden er voorstellingen gehouden en concerten gegeven vanwege de mooie akoestiek.

Panteleimonklooster
Op de heuvel Plaošnik is ook het Panteleimonklooster te vinden (bovenste foto). Dit klooster wordt ook wel Sint Clement genoemd; naar de oprichter van het klooster en de beschermheilige van de stad die tevens in dit klooster begraven ligt.

Kaneo
Het Sveti Jovan Kaneo-kerkje uit de 13e eeuw is gelegen op een rots aan het uiterste puntje van Plaošnik met een fantastisch uitzicht over het Meer van Ohrid (foto rechtsonder). Dit kerkje is de meest gefotografeerde toeristische attractie van Macedonië. Te voet kom je vanaf het Panteleimonklooster over het wandelpad door de bossen bij Kaneo uit. Vervolgens kun je een trap af en met een bootje terug naar het centrum of je kunt lopend terug via het loopbruggetje langs de rots (foto linksonder).

Robevci huis
In het Robevci huis is het Nationaal Museum van Ohrid gevestigd. In dit museum zijn oude gebruiksvoorwerpen, iconen en archeologische vondsten te zien. Helaas waren ze op het moment dat wij er waren aan het renoveren. De huizen hebben een typische architectuur uit de 19e eeuw dat te maken heeft met de Ottomaanse overheersing: de oude stad van Ohrid was destijds de christelijke wijk en mocht zich niet buiten de muren uitbreiden. Vandaar dat de huizen in de hoogte werden gebouwd; hoe hoger het gebouw, hoe rijker de familie. Daarnaast zijn de huizen witgekalkt tegen de hitte (zie foto’s hieronder).

Hollandski Park
In 2006 werd een monument ter ere van de Nederlandse schrijver A. den Doolaard in Ohrid onthuld in het Hollandski Park (foto linksonder). Dit omdat Ohrid de belangrijkste inspiratiebron was in zijn boek ‘de bruiloft der zeven zigeuners’ uit 1939. Iets verderop – ten zuiden van het monument – zijn een aantal moderne strandtenten te vinden pal aan het water. Vanaf het kiezelstrand bij deze strandtenten hebben wij een verfrissende duik in het meer genomen en bij Kadmo Beach en Cuba Libre Beach zijn we geweest voor een hapje en een drankje. Voor omgerekend nog geen € 8 (480 Denar) hebben wij met z’n tweeën geluncht bij Kadmo (middelste foto) en voor nog geen € 15 (910 Denar) hebben we samen gedineerd bij Cuba Libre. Vanaf beide lounge bars heb je een fantastisch uitzicht op de Plaošnik heuvel en de zonsondergang (zie bovenste foto en foto rechtsonder).

Nationaal Park Galičica
In het Galičicagebergte is een van de mooiste natuurparken ter wereld te vinden met het hoogste punt op 2254 meter. Het is één van de drie nationale parken van Macedonië naast Pelister en Mavrovo. Vanaf het Galičicagebergte kun je zowel het Meer van Ohrid (bovenste foto) als het Prespameer (onderste foto) zien die ondergronds met elkaar verbonden zijn. Het Prespameer is gelegen op het drielandenpunt van Macedonië (176,8 km²), Albanië (49,4 km²) en Griekenland (47,8 km²).

Bay of Bones (Muzej na Voda)
In het dorp Gradište – 15 km ten zuiden van Ohrid – is een prehistorische nederzetting nagebouwd en worden er archeologische vondsten tentoongesteld. In dit openluchtmuseum op het water kun je zien hoe men lang geleden leefde (zie foto’s hieronder). Bay of Bones heeft haar naam te danken aan de grote hoeveelheid dierlijke botten die hier zijn gevonden. Wij zijn hier vanuit Ohrid met een boot naartoe gegaan.

Sint Naum
Na Bay of Bones ging de boottocht verder naar het meest zuidelijke puntje van het Meer van Ohrid. Bij het dorpje Ljubanista – 30 km ten zuiden van Ohrid – ligt het klooster van Sint Naum (bovenste foto) waar veel pauwen te vinden zijn; 400 meter van de Albanese grens (op de foto linksonder kun je de bergen van Albanië zien). De legende gaat dat wanneer je je oor op de graftombe in de kapel legt, je het hart van Sint Naum zou kunnen horen kloppen. Sint Naum ontwikkelde samen met Sint Clement het cyrillisch alfabet; het schrift dat ze in Macedonië hanteren. Aan de haven staat een standbeeld van Sint Naum dat in 2005 – in 15 uur tijd – door een kunstenaar met een kettingzaag uit een oude walnotenboom is gezaagd (foto rechtsonder).

Boottocht Zwarte Drim
Aanrader is om hier met een roeibootje (met gids) een tocht te maken over de kraakheldere rivier de Zwarte Drim (zie foto’s hieronder). Hier bevinden zich de ondergrondse bronnen die het water naar het Meer van Ohrid aanvoeren. De rivier is een beschermd natuurgebied. Daarom is het verboden om er met gemotoriseerde voertuigen te komen. Voor ongeveer € 2,50 (150 Denar) hebben we ruim een half uur over de rivier gevaren en de bronnen gezien.

Bitola
De twee na grootste stad van Macedonië ligt in het zuiden van het land, dicht bij de Griekse grens. In de oudheid was het een druk handelscentrum aan de belangrijkste Romeinse handelsroute Via Egnatia. Hier ligt de belangrijke archeologische opgraving Heraclea Lyncestis. Dit was in de oudheid een grote stad die gesticht is door Philippus II; de vader van Alexander de Grote. Erg mooi zijn de blootgelegde mozaïekvloeren (bovenste foto en foto linksonder).

De opgegraven schatten zijn ook tentoongesteld in het Museum van Bitola (foto rechtsonder). In dit museum is een zaal gewijd aan Mustafa Kemal Atatürk; de vader van het moderne Turkije (middelste foto onderin). Hij heeft namelijk in Bitola op de militaire academie gezeten.

Kenmerken Bitola
Symbolen van de stad Bitola zijn de 30 meter hoge klokkentoren (Saat Kula; foto linksboven), de Isak Pasha moskee (foto rechtsboven), de Yeni moskee (foto linksonder) en de St. Dimitrija kerk (foto rechtsonder). Deze orthodoxe kerk mocht tijdens de Ottomaanse overheersing niet boven de moskeeën uitsteken vandaar dat ze de kerk een paar meter onder de grond hebben gebouwd.

Etnologisch Museum
In het dorpje Podmocani hebben we het Etnologisch Museum (foto linksboven) bezocht met meer dan 120 verschillende soorten klederdrachten (foto rechtsboven); waaronder een trouwjurk van wel 60 kg(!). Ook hebben we hier de – huisgemaakte – nationale drank Rakija geproefd; 55% alcohol(!). Mij iets te sterk.

Nationaal Park Pelister
Op weg naar Bitola kwamen we langs de berg Pelister – met de top op 2610 meter hoogte – die deel uitmaakt van het Babagebergte in Nationaal Park Pelister (onderste foto). Dit gebergte grenst in het zuiden aan Griekenland.

Skopje
De hoofdstad en tevens grootste stad van het land in het noorden – waar een derde van de Macedonische bevolking woont – heeft een oud stadsdeel en een totaal vernieuwd stadscentrum. Na de verwoestende aardbeving van 1963 is 80% van de stad opnieuw opgebouwd. Overal vind je gigantische beelden van helden uit de geschiedenis (bovenste foto en foto rechtsonder). De 214 meter lange Stenen Brug is het symbool van de stad en verbindt oud (islamitisch) en nieuw (christelijk) met elkaar. Onder de brug stroomt de 388 km lange rivier de Vardar (foto linksonder). Dit is de langste rivier van het land; 301 km van de rivier stroomt door Macedonië, de rest stroomt door Griekenland. De rivier mondt namelijk uit in de golf van Thessaloníki.

Vodno
Op de top van de berg Vodno staat het 66 meter hoge Millenniumkruis dat overal in de stad zichtbaar is. Hier kun je met een kabelbaan naartoe. Het is een gedenkteken voor 2000 jaar christendom. Wij zijn helaas niet naar de top geweest, maar hebben het kruis wel direct gespot toen we Skopje in reden (zie bovenste foto; op de berg).

Moeder Teresa
Een van de bekendste Macedoniërs is Moeder Teresa die in 1910 in Skopje ter wereld kwam. In 2009 werd in het centrum van de hoofdstad een Memorial House geopend ter ere van deze zaligverklaarde Nobelprijswinnares (zie foto’s hieronder).

Museum of the Macedonian Struggle
Onder begeleiding van een Engelstalige gids hebben wij het museum bezocht (bovenste foto rechts) waar de lange en pijnlijke weg naar een onafhankelijk Macedonië wordt verbeeld. Helaas mochten er binnen geen foto’s worden gemaakt in verband met de exclusiviteit.

Naast de vele standbeelden, zijn er in het nieuwe stadscentrum ook veel imposante gebouwen te vinden – een imitatie van de Griekse bouwstijl uit de oudheid – zoals het Archeologisch Museum van Macedonië (foto linksonder). De gebouwen doen mij erg denken aan soortgelijke gebouwen in steden zoals Parijs.

Treinstation
Het oude treinstation dat door de aardbeving werd verwoest, is nu een museum en een herdenkingsplek ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving. De stationsklok op de voorgevel is blijven staan op het tijdstip van de aardbeving in 1963 om 5:17 uur ’s ochtends (foto rechtsonder).

Matka
Het prachtige natuurgebied Matka ten zuiden van Skopje is ideaal om de hitte van de stad te ontvluchten. De kloof door de Treska rivier heeft een unieke flora en fauna. Met een bootje kun je langs (onderwater)grotten varen en genieten van het prachtige uitzicht (bovenste foto) of je kunt over een smal pad langs de kloof wandelen (onderste foto’s). In dit natuurpark kun je ook bergbeklimmen, zwemmen, duiken en hiken.

Nationaal Park Mavrovo
Op weg naar Skopje kwamen we langs Nationaal Park Mavrovo dat de natuurlijke grens met Albanië vormt in het westen. Op 2764 meter hoogte ligt de top van de berg Golem Korab; de hoogste berg van Macedonië. In het grootste nationale park van Macedonië konden we genieten van een prachtig uitzicht (foto hieronder).

Macedonië is een veelzijdig land met veel bergen en bossen. Je kunt er genieten van water, zon, strand, natuur, oudheid, cultuur en lekker (én goedkoop) eten. We hebben in deze week een goed beeld gekregen van het land, maar hebben helaas nog geen kennis gemaakt met de ongerepte natuur in het oosten waar onder andere de grootste waterval van Macedonië te vinden is; de 38 meter hoge Smolarski Vodopad. Ook schijnt het megalithische observatorium van Kokino – in het noordoosten van het land – de moeite waard te zijn. Wellicht komen we dit deel van Macedonië ooit nog ontdekken in combinatie met een vakantie naar Bulgarije of Noord-Griekenland.

Advertenties

Een gedachte over “Magisch Macedonië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s