Romantisch rondwandelen in Rome

Benvenuti in Italia

Het historische stadscentrum van Rome staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij waren heel benieuwd naar het openluchtmuseum van de Eeuwige Stad en haar Zeven Heuvels. Eind augustus 2016 vlogen mijn vriend en ik in ongeveer 2,5 uur tijd vanaf Schiphol naar Fiumicino-Leonardo da Vinci om vervolgens met de Leonardo Express door te reizen naar station Termini. We verbleven vijf dagen in een hotel gevestigd in een gerenoveerde vleugel van een klooster dat is gebouwd in 1561; echt een bijzondere ambiance. Het openbaar vervoer was op loopafstand met een tramhalte voor de deur en een metrohalte op enkele minuten lopen.

Bij het boeken van deze trip kregen we een dagtocht met een hop-on hop-off bus cadeau; de perfecte gelegenheid voor ons om kennis te maken met de hoofdstad van Italië. Dit hebben we dan ook meteen op de eerste dag gedaan.

Highlights van Rome:
Ten oosten van de rivier de Tiber
Colosseum en Forum Romanum
Centro Storico
Ten westen van de rivier de Tiber

Trastevere
Castel Sant’Angelo
Vaticaanstad

Colosseum en Forum Romanum
Het Colosseum (Colosseo) en het Forum Romanum (Foro Romano) zijn de belangrijkste overblijfselen van het oude Rome. Gladiatoren vochten met wilde dieren in het Colosseum; de grootste arena uit de 1e eeuw na Christus (zie foto’s hieronder). In de Renaissance werd het gedeeltelijk afgebroken; de stenen werden gebruikt voor kerken en paleizen. Voor € 12 per persoon kun je een combikaartje kopen en kun je in twee opeenvolgende dagen het Colosseum en het ten westen gelegen Forum Romanum bezoeken. Om het Forum Romanum te bezoeken, heb je echter meer tijd nodig dan voor het Colosseum, is onze ervaring.

Volgens de overlevering heeft Romulus – een van de stichters van de stad – op de groene Palatijn – een van de zeven heuvels – gewoond. Hier werd dan ook de basis gelegd voor het Romeinse Rijk. Vanaf de Palatijn heb je een goed uitzicht over het naastgelegen Forum Romanum. Het Forum Romanum is het middelpunt van het oude machtscentrum van het Romeinse Rijk. Hier herinneren ruïnes van tempels, bogen en basilica aan het machtige oude Rome. Een wandeling langs triomfbogen en zuilen brengt je terug in de tijd (zie foto’s hieronder).

Ten noorden van het Forum Romanum; aan de Piazza Venezia, staat het – 70 meter hoge – witte Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II (ook wel Altare della Patria genoemd) dat herinnert aan de eenwording van Italië in 1870 en de gelijknamige eerste koning. In het monument is het museum van de eenwording van Italië gevestigd (foto hieronder).

Centro Storico
Het Centro Storico is de van oorsprong middeleeuwse binnenstad; het hart van Rome gelegen aan de oostoever van de rivier de Tiber. Hier zijn vele piazza’s, obelisken en fonteinen te vinden. Wij hebben een aantal pleinen en fonteinen bezocht.

Piazza del Popolo is een groot plein en ligt aan de voet van park Villa Borghese; een van de grootste parken van Rome. De tweelingkerken Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto zijn aan dit plein gelegen. In het midden van het plein staat een Egyptische obelisk die oorspronkelijk in het Circus Maximus – een groot stadion in het oude centrum van Rome – stond (foto hieronder).

Ten zuidoosten van Piazza del Popolo vind je de Scalinata di Trinità dei Monti (de Spaanse trappen) onder de Franse kerk Trinità dei Monti (foto rechts). Dit is het beroemdste trappencomplex in de open lucht ter wereld. De naam is gebaseerd op het aan de voet gelegen Piazza di Spagna. Helaas konden we de trappen door renovatie enkel op afstand bekijken vanaf de Fontana della Barcaccia; een fontein in de vorm van een bootje.

Ten zuiden van de Spaanse trappen bevindt zich de bekende Fontana di Trevi; de grootste en populairste fontein van Rome gelegen op een klein plein. Het water heeft de kleur van smaragd – dit is het effect van de witte kalksteen – en wordt daardoor beschouwd als de mooiste fontein ter wereld (foto linksboven). Wie met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal ooit naar Rome terugkeren.

Ten zuidwesten van de Trevi fontein is het Pantheon gelegen; een cilinder met een koepel uit de Romeinse oudheid dat oorspronkelijk een tempel was, maar in de 7e eeuw tot een kerk werd omgebouwd (deels te zien op de foto linksonder). Helaas kwamen we hier na sluitingstijd aan en hebben we het niet van binnen kunnen bewonderen.

Ten westen van het Pantheon ligt het Piazza Navona; een smal en langwerpig plein gebouwd op de plek van een oude arena en volgens velen het mooiste en meest geliefde barokplein van Rome (foto hieronder). Op dit plein staan drie fonteinen: Fontana del Moro, Fontana del Nettuno en Fontana dei Quattro Fiumi. De beelden van de laatst genoemde “vier stromenfontein” symboliseren vier rivieren: de Donau, de Ganges, de Rio de la Plata en de Nijl.

Trastevere
De pittoreske wijk – Trastevere – met smalle, bochtige steegjes is te vinden aan de westoever van de rivier de Tiber. Hier zijn veel trattoria’s, osteria’s, restaurants en pizzeria’s te vinden. Wij hebben in deze wijk heerlijke pizza’s gegeten op een van de schaarse plekken buiten op het terras bij Dar Poeta (zie foto’s hieronder). Blijkbaar was dit een super populair restaurant, want er stonden op een gegeven moment wel 20 mensen voor het restaurant in de rij om er een plek te bemachtigen!

Castel Sant’Angelo
De Engelenburcht staat via een ondergrondse tunnel in verbinding met het Vaticaan. De bedoeling van deze geheime gang was dat de paus in nood toch nog een veilig onderkomen kon vinden. De Engelenbrug (Ponte Sant’Angelo) verbindt de Engelenburcht met de oostoever van de rivier de Tiber en is alleen toegankelijk voor voetgangers. Aan weerskanten van de brug zie je tien beelden van engelen – gemaakt door Bernini – die hier bij de restauratie in 1669 geplaatst werden (zie foto’s hieronder).

Vaticaanstad
Vaticaanstad (Città del Vaticano) is een staat (van 0,44 km²) binnen de stad – de kleinste onafhankelijke staat ter wereld – met zo’n 750 inwoners. Sinds 1984 staat Vaticaanstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sint Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro) – de beroemdste kerk van de christelijke wereld – is hier zeker een bezoek waard (zie foto’s hieronder). Zorg ervoor dat je wanneer je de kerk bezoekt gepaste kleding draagt – in ieder geval je knieën en schouders bedekt – anders kan je de toegang worden ontzegd.

Wij hebben ook de 120 meter hoge koepel van de Sint-Pietersbasiliek (foto linksboven) beklommen voor een panoramisch uitzicht over de Vaticaanse tuinen (foto rechtsboven) en het door Bernini ontworpen Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) (onderste foto). De – met 140 heiligen bekroonde – colonnades op het Sint Pietersplein symboliseren de verwelkomende armen van de kerk, die de gelovigen naar het hemelse rijk voeren. Het plein lijkt rond, maar is in werkelijkheid een ellips. Iedere woensdag vindt op het Sint-Pietersplein een algemene pauselijke audiëntie plaats.

We hebben in Vaticaanstad ook de Vaticaanse musea (Musei Vaticani) bezocht met onder andere de Stanza van Rafaël; schilderingen in de pauselijke woon- en ontvangstvertrekken (foto linksonder) en de Sixtijnse Kapel van Michelangelo (waar je helaas niet mag fotograferen of filmen). In nog geen vier jaar tijd heeft Michelangelo het 40 meter lange en 13 meter brede plafond van de Sixtijnse Kapel beschilderd; het ultieme meesterwerk van de kunstenaar met in het midden het bekende beeld van de Schepping waarop God het leven geeft aan Adam. Ook de bekende wenteltrap van Giuseppe Momo is in de Musei Vaticani te vinden (foto rechtsonder). De Vaticaanse musea bezitten een van de grootste kunstverzamelingen ter wereld in 15 afzonderlijke musea met ongeveer 30 collecties en 50.000 objecten, waaronder: Egyptische mummies, Griekse en Romeinse sculpturen, reliëfs, fresco’s en moderne schilderijen. De totale lengte van de musea is 7 km. Om alles te bezichtigen, is een dag dan ook veel te kort.

Een trip naar Rome is écht een reis door de geschiedenis; je ogen krijgen geen moment rust, zelfs als je geen enkele attractie bezoekt. In de 5 dagen dat we in Rome waren, hebben we zo’n 75 km gewandeld en veel van de stad gezien. Maar er blijft nog genoeg te zien als we nog een keer terugkeren; zoals het Pantheon of de San Giovanni kerk van binnen bewonderen, een bezoek brengen aan het 80 ha grote park Villa Borghese of naar Campo de’ Fiori; een van de levendigste pleinen van Rome.

Nog een reden om terug te keren: van de Italiaanse keuken kan ik echt geen genoeg krijgen! Helaas waren een aantal restaurants gesloten (augustus is ook in Italië een vakantiemaand), maar gelukkig was er nog genoeg keus. We hebben genoten van heerlijke panini’s (tip: Pane e Salame (foto linksboven)), pizza’s (tip: Gusto (foto rechtsboven)), pasta’s (tip: la Carbonara (foto linksonder)), cappuccino (tip: la Fondi) en ijs (tip: Giolitti (foto rechtsonder))!
Augustus is blijkbaar ook een van de warmste maanden, maar gelukkig waren er genoeg nasoni (drinkfonteintjes) om je op te frissen en tussendoor heerlijk koel water te drinken. Wat heb je nog meer nodig?

Ciao e Arrivederci!

Advertenties

Een gedachte over “Romantisch rondwandelen in Rome

  1. Pingback: Meisjes in modestad Milaan | Barbara Nathalia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s