Liefs uit Londen

Welcome to England

Londen – de hoofdstad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk – was de bestemming van onze citytrip begin januari 2017. Mijn verloofde en ik vlogen in minder dan een uur vanaf Schiphol naar London Gatwick om vervolgens met de Gatwick Express door te reizen naar station Victoria. We hebben bij aankomst op station Victoria meteen een Oyster card aangeschaft (de ov-chipkaart van Londen). Dit was namelijk een stuk goedkoper dan losse tickets voor het openbaar vervoer (FYI: een los metrokaartje kostte £ 4,90 en met de Oyster card ‘slechts’ £ 2,40 per rit). Alle bezienswaardigheden hebben we te voet, met de metro of met de (rode dubbeldekker) bus bezocht. Vanaf ons hotel hadden we een bushalte, metro- en treinstation om de hoek; ideaal.

Highlights van Londen:
Streets and Squares
Buckingham Palace
Palace of Westminster & Big Ben
London Eye
St. Paul’s Cathedral
Sky Garden
Tower of Londen & Tower Bridge

Streets and Squares
De ruim 3 kilometer lange Oxford Street was in de Romeinse tijd de hoofdverbinding richting Oxford; vandaar de naam. Het is een van de drukste winkelstraten ter wereld waar veel flagship stores en grote warenhuizen zijn te vinden zoals Selfridges en Marks & Spencer. Wanneer je halverwege Oxford Street bij het kruispunt met Regent Street – waar trouwens de grootste en oudste speelgoedwinkel Hamleys te vinden is – naar het zuiden loopt, kom je bij Piccadilly Circus uit; één van de beroemdste pleinen van Londen met enorme lichtreclames (foto hieronder). Midden op het plein staat een beeld van Eros uit 1892 om de filantroop Lord Shaftesbury te gedenken. In de winkelstraat Piccadilly is het delicatessenpaleis Fortnum & Mason te vinden waar je onder andere thee, koffie en luxe picknickmanden kunt krijgen. Leuk om hier even rond te snuffelen!

Ten oosten van Piccadilly Circus vind je M&M’s World; 4 verdiepingen vol met verschillende kleuren M&M’s, maar ook M&M’s-kleding, handdoeken, speelgoed, bekers en noem maar op. Kortom: een winkel waar je gewoon een keer geweest moet zijn (foto linksboven). Om de hoek vind je het Leicester Square waar de grote bioscopen te vinden zijn en waar de Red Carpet filmpremières plaatsvinden. Als je vervolgens naar het zuidoosten loopt, kom je bij het imposante Trafalgar Square uit met twee grote fonteinen en in het midden de 50 meter hoge Nelson’s Column met daarop het 5 meter hoge beeld van admiraal Horatio Nelson (foto rechtsboven). Het plein is het geografische middelpunt van Londen, genoemd naar de slag bij Trafalgar van 1805 waarbij Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon versloeg. Het plein is bekend om zijn duiven die niet meer gevoerd mogen worden en de demonstraties die hier plaatsvinden. Aan dit plein is ook het museum The National Gallery gelegen met een van de beroemdste verzamelingen van de West-Europese schilderkunst uit de periode tussen 1250 en 1900 (onderste foto).

Buckingham Palace
Ten zuidwesten van Trafalgar Square ligt Buckingham Palace tussen St. James’s Park en Green Park in. Het is de officiële residentie van het Britse koningshuis sinds koningin Victoria op de troon kwam in 1837. De meeste mensen komen hier voor de 45 minuten durende ceremonie Changing the Guard (foto rechtsboven). Normaal gesproken vindt dit dagelijks plaats behalve in de winter (om de dag) en bij slecht weer. Tip: kijk op de website op welke dagen dit is. Queen Elizabeth II was niet thuis toen wij er waren, want niet de rood-goud-blauwe Royal Standard vlag, maar de Union Jack wapperde boven het paleis (foto linksboven).

Palace of Westminster & Big Ben
Ten oosten van Buckingham Palace is aan de noordoever van de rivier de Theems het Palace of Westminster (ook wel Houses of Parliament genoemd) te vinden; de zetel van het Britse parlement. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en staat bekend om de 96 meter hoge Elizabeth Tower met de luid- en slagklok Big Ben. Deze 13 ton zware klok slaat al 150 jaar lang ieder uur. Samen met de Tower Bridge vormt de toren uit de 11e eeuw tot Londens voornaamste symbolen (zie headerfoto en onderste foto).

London Eye
Aan de zuidoever van de rivier de Theems vind je het 135 meter hoge reuzenrad London Eye (ook wel Millennium Wheel genoemd) dat bij de opening in 2000 het grootste reuzenrad ter wereld was (sinds 2014 is dat de 167 meter hoge High Roller in Las Vegas). Jaarlijks vindt er in de winter (twee weken lang) onderhoud aan het rad plaats. Gelukkig konden wij begin januari nog 30 minuten lang genieten van het uitzicht over Londen vanuit een van de 32 capsules (foto linksboven en foto rechtsonder) vlak voordat London Eye tijdelijk dicht ging. Tip: koop je kaartje van te voren online (vaak met korting) om een lange wachtrij te voorkomen.

In de winterperiode van 2016-2017 was er een kerstmarkt aan de zuidoever van de Theems vlakbij London Eye, genaamd: South Bank Centre’s Winter Festival (foto rechtsboven). Naast verschillende kerstkraampjes was er ook een food market en hebben wij na een wandeling langs de kraampjes heerlijk genoten van een Shrimpy Burger (foto linksonder). Er werden ook verschillende optredens verzorgd en er was zelfs een rolschaatsdisco; voor ieder wel wat wils dus!

St. Paul’s Cathedral
In het oosten van de stad – in het historische en financiële hart van Londen – vind je St. Paul’s Cathedral; het imposante meesterwerk van Christopher Wren. Hier reden wij enkel met de dubbeldekker langs (foto hieronder). Het is de beroemdste kerk van de stad en het symbool van de wederopbouw van Londen na de Grote Brand van 1666. Ik ben zelf wel erg benieuwd naar The Whispering Gallery waar je langs de muur zou kunnen fluisteren en elkaar – op 30 meter afstand – aan de andere kant van de galerij zou kunnen verstaan. In de kathedraal liggen vele beroemde mensen begraven – waaronder admiraal Horatio Nelson en Christopher Wren – en kroonprins Charles en Lady Diana zijn hier getrouwd.

Sky Garden
Aangezien ik jarig was toen we in Londen waren, hebben we m’n verjaardag op 155 meter hoogte gevierd in de wolkenkrabber 20 Fenchurch Street – ook wel Walkie Talkie genoemd (foto linksonder). Je kunt in dit kantoorgebouw de openbare – grotendeels overdekte – tuin Sky Garden op de bovenste verdieping bezoeken (foto rechtsonder). Hier moet je je wel van te voren online voor aanmelden voor gratis tickets. Bij binnenkomst moet je eerst langs de security controle en word je vervolgens naar de lift begeleid. Op de 36e verdieping hebben we heerlijke cappuccino’s gedronken bij Darwin Brasserie. Aangezien de zon toen net onder was, hebben we de skyline van Londen by night kunnen bewonderen (bovenste foto). 20 Fenchurch Street lijkt een heel groot gebouw, maar toch is The Shard aan de zuidoever van de Theems – als het ware recht tegenover deze wolkenkrabber – met 309 meter (72 verdiepingen) het grootste gebouw van West-Europa (dit piramidevormige gebouw is deels zichtbaar helemaal rechts op de laatste foto). Je kunt in dit gigantische gebouw ook van een panoramisch uitzicht genieten, al hangt daar wel een prijskaartje aan vast. Sky Garden is dus een perfect alternatief wat ons betreft!

Tower of London & Tower Bridge
Ten oosten van de wolkenkrabber 20 Fenchurch Street is de Tower of London gelegen die uit de 11e eeuw stamt. Dit was ooit een koninklijke residentie, maar diende ook als staatsgevangenis, wapenopslagplaats en muntslagerij. Momenteel kun je in deze vesting de Britse kroonjuwelen, harnassen en wapentuig zien (bovenste foto). Hier tegenover is de Tower Bridge – een van de bekendste bruggen ter wereld uit 1894 – te vinden (onderste foto). Zo’n 500 keer per jaar gaat deze brug – binnen een minuut – open voor scheepvaart. De brug kun je ook bezoeken om onder andere de originele stoommachines te bekijken.

In de vier dagen dat we in Londen waren, hebben we veel van de stad gezien. Helaas lag het metroverkeer er op een van de dagen dat we er waren plat door staking. Gelukkig reden er wel dubbeldekker bussen en zijn we zelfs met de originele rode Routemaster dubbeldekker bus mee geweest (hier deden we mede dankzij de staking wel 3x zo lang over, maar dat mocht de pret niet drukken). We hebben helaas geen bezoek kunnen brengen aan Harrods; een van de beroemdste warenhuizen ter wereld, Camden Market, Harry Potter’s Platform 9 ¾ of een van de vele musea zoals British Museum, National History Museum of The National Gallery, die overigens alle drie gratis te bezoeken zijn. De plaats Greenwich – ten oosten van het centrum van Londen – tot waar de rest van de wereld zijn tijdzones herleidde (Greenwich Mean Time) wil ik ook graag eens bezoeken. Bij de nulmeridiaan die hier ligt, kun je in het Royal Observatory in twee halfronden (westelijk en oostelijk) tegelijk staan. Ook lijkt het me heerlijk om op een van de schaarse zonnige dagen lekker te wandelen of te relaxen in een van de vele parken die Londen rijk is zoals Hyde Park of Kensington Gardens. Genoeg redenen voor nóg een citytrip naar deze mooie stad aan de Thames; yes, please!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s