Bezoek aan betoverend Brugge

Welkom in België

Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen in het noordwesten van België. Het centrum van Brugge heeft de best bewaarde historische binnenstad van België en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier eindeloos ronddwalen langs prachtige oude gebouwen, middeleeuwse straatjes en sfeervolle kanaaltjes. De kanaaltjes worden ‘reien’ genoemd; vernoemd naar de rivier de Reie die vroeger door Brugge stroomde. De stad wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Je zou denken dat Brugge deze bijnaam kreeg door de vele grachten en bruggen, maar niets is minder waar! De bijnaam verwijst namelijk naar de economische rivaliteit tussen Venetië en Brugge in de Middeleeuwen. De eerste vermelding van Brugge als het Venetië van het Noorden staat in een brief uit 1432 die momenteel in het stadsarchief bewaard wordt.
Eind juli 2017 gingen mijn verloofde en ik een weekend naar deze mooie stad. We hadden via NS International goedkope treintickets geboekt (à € 19 per persoon) en hadden een hotel midden in het centrum. Alle bezienswaardigheden hebben wij dan ook te voet bezocht.

Highlights van Brugge:
Choco-Story
Stadhuis
Belfort
Boottocht
Minnewater & Begijnhof
Leuk om te (w)eten

Choco-Story
Brugge telt tientallen chocolateries, maar onze eerste kennismaking met de echte Belgische chocola vond plaats in chocolademuseum Choco-Story. Het chocolademuseum is gevestigd in het historische pand Huis de Croon; een voormalig wijntaveerne (uit 1480) in het noorden van de stad. Voor € 8 entree kom je achter de vierduizend jaar oude geschiedenis van de zoete lekkernij en leer je hoe cacao wordt verwerkt tot chocolade. Je wordt bij de ingang welkom geheten door een gigantisch groot chocolade ei van 120 kilo (foto links) en wanneer je weer richting de uitgang loopt, krijg je in het atelier eerst nog letterlijk een kijkje in de keuken en zie je hoe hier de Belgische pralines worden gemaakt. Je mag het eindproduct (foto rechtsonder) ook nog eens proeven.

Stadhuis
Ten zuiden van het chocolademuseum vind je het monumentale stadhuis dat uit 1367 stamt. Dit is een van de oudste stadhuizen van het land. Het prachtige gebouw toont aan dat Brugge vroeger een welvarende stad was. Het plein – de Burg – was vroeger het hart van de stad met het stadhuis als blikvanger (bovenste foto en foto linksonder). Naast het stadhuis vind je hier ook het Brugse Vrije (ooit een landhuis en gerechtshof en momenteel het stadsarchief) en de Basiliek van het Heilig Bloed (foto rechtsonder); elk jaar gaat op Hemelvaartsdag de Heilig-Bloedprocessie rond in Brugge. Hierbij wordt de relikwie van het Heilig Bloed vereerd, die Diederik van de Elzas (graaf van Vlaanderen) destijds vanuit Jeruzalem naar Brugge zou hebben gebracht.

Belfort
Ten zuidwesten van de Burg vind je de ruim 83 meter hoge hallentoren die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en één van de kenmerken van de stad is (foto links). Op de plaats van het huidige belfort stond oorspronkelijk een aantal hallen. De hallen bestonden uit verschillende overdekte markten voor handels- en opslagruimten. Bij de uitbreiding van dit complex werd vanaf 1240 ook een stenen belfort opgetrokken met een houten spits. De toren had destijds een meer administratieve functie: hij bevatte een schatkamer en het archief van de stadsrekeningen. Voor € 10 kun je 366 treden trotseren en kom je onderweg onder andere langs de schatkamer (foto rechtsboven) en de ruimte waar de 9 ton zware uurwerktrommel hangt. Uiteindelijk word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht op de stad (foto rechtsonder). In stilte van het uitzicht genieten wordt lastig: elk kwartier produceert de beiaard met 47 klokken namelijk een oorverdovend concert! Na deze klim hebben we onszelf getrakteerd op heerlijke Vlaamse frieten op de door kleurrijke huizen omringde Grote Markt (zie header foto). De Grote Markt is tevens de vaste standplaats voor koetsiers (zie laatste foto).

Boottocht
Een boottocht is de perfecte gelegenheid om de stad van een andere kant te bekijken en een indruk te krijgen van wat de stad allemaal te bieden heeft. Voor € 8 vinden de rondvaarten plaats in open boten; veel bruggen zijn namelijk zo laag dat een dak het niet zou halen. Je kunt op vijf verschillende aanlegplaatsen aan boord stappen voor een tocht over de reien. De kapitein is tevens de gids en legt in zowel het Vlaams, Engels als in het Frans uit wat de bezienswaardigheden zijn, zoals het Begijnhof, de karakteristieke Bonifaciusbrug, het Gruuthuse Museum, de Vismarkt en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Wij zijn opgestapt bij de Rozenhoedkaai; dit is tevens een van de meest gefotografeerde plekken van Brugge (foto’s hieronder). De kaai dankt haar naam aan de vele rozenhoedjes die er vroeger verkocht werden. In de middeleeuwen was de Rozenhoedkaai een zouthaven.

Minnewater & Begijnhof
In het zuiden van Brugge ligt het Minnewater; een rechthoekig meer dat grenst aan het Minnewaterpark en het Begijnhof. In de middeleeuwen was het Minnewater de binnenhaven van Brugge (zuidelijke deel van de historische binnenstad). Tegenwoordig varen er hier geen boten meer, maar zijn hier wel veel zwanen te vinden (foto hieronder).
In 1245 werd het Begijnhof gesticht (de witte toegangspoort is zichtbaar op de foto hieronder). De begijnengemeenschap heeft hier eeuwenlang gewoond. Nu wonen de zusters van de Orde van Sint-Benedictus er. De imposante binnentuin en witgeschilderde gevels hebben we helaas niet kunnen bewonderen.

Leuk om te (w)eten
Sanseveria Bagelsalon – Predikherenstraat 11
In deze sfeervolle huiskamer serveren ze heerlijk belegde bagels voor zowel ontbijt als lunch. Wij gingen allebei voor een avocado bagel als lunch; een met Marrokkaanse kip en een met knapperige bacon (foto linksboven); aanrader!

Go.fre (waffles on a stick) – Breidelstraat 11
Voor een heerlijke ‘snack on the go’ hebben wij hier een overheerlijke wafel op een stokje gehaald; ideaal om al wandelend op te eten! Je kunt zelf bepalen welke soort chocola (ik had witte chocola) en welke topping (ik had zoute karamel cookie crumble pearls) je op de wafel wilt (foto rechtsboven). Het wordt dan vers voor je klaargemaakt; yum!

Espressobar I Love Coffee – Sint-Jakobsstraat 10
We hebben hier heerlijke cappuccino’s gedronken op het mini terrasje (foto linksonder). Eigenlijk wilden we ook nog koffie drinken bij Li O Lait, maar deze zaak was helaas een paar dagen gesloten, omdat ze aanwezig waren op een festival in Zeebrugge.

Gelateria Da Vinci – Geldmuntstraat 34
We hebben ook een ijsje gehaald in deze super populaire ijssalon waar je snel wordt geholpen en je zelfs een smaak mag voorproeven als je nog twijfelt (er is ook zo veel keus!).

The Chocolate Line – Simon Stevinplein 19
Je kunt niet naar dé chocoladestad gaan zonder de echte Belgische chocolade te proeven. The Chocolate Line is de bekendste chocolaterie van de stad (foto rechtsonder). Eigenaar Dominique Persoone staat met zijn pralines vermeld in de Michelingids. The Chocolate Line levert namelijk bonbons aan diverse Michelin-sterrenrestaurants. Je kunt hier echt super lekkere bonbons krijgen met soms erg verrassende smaakcombinaties zoals ‘The Miss Piggy’: Melkchocolade met amandel praline en een krokantje van gerookt spek en quinoa. Wij hebben een zelf samengesteld doosje bonbons meegenomen naar huis.

We hebben heerlijk genoten van de drie dagen dat we in Brugge waren. Het was prachtig weer, we hebben lekker gegeten en gedronken, veel van de stad kunnen zien én ons hotel zat ook nog eens op een perfecte locatie. Brugge kent naast het chocolademuseum ook het kantmuseum en het eerste frietmuseum ter wereld. Ook heeft de stad nog een actieve familiebrouwerij waar je na een rondleiding het lokale stadsbier Brugse Zot kunt proeven; er is dus voor ieder wel wat wils! Je kunt trouwens ook prima shoppen in Brugge; veel winkelstraten zijn namelijk autovrij. Wij hebben ook nog een wandeling gemaakt door het oude centrum; Brugge heeft namelijk nog vier overgebleven middeleeuwse stadspoorten die onderdeel waren van de ommuring van het oude centrum: de Kruispoort (foto linksonder), Smedenpoort (middelste foto), Gentpoort (foto rechtsonder) en de Ezelpoort. Deze laatste poort hebben we helaas niet in het echt kunnen bewonderen; wellicht doen we dat een volgende keer samen met het Begijnhof!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s