Touren op Tenerife

¡Bienvenido a las Islas Canarias!

In maart 2018 gingen we op vakantie als newlyweds! De bestemming was Tenerife; het grootste eiland van de zeven Canarische eilanden – 400 km ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. Geografisch behoren de Canarische Eilanden dan ook tot Afrika, terwijl ze politiek gezien tot Spanje en dus tot de Europese Unie behoren. Tenerife heeft net als de andere Canarische Eilanden een vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan van Tenerife is de Teide. Je kunt de in de winter besneeuwde top van de vulkaan vanuit veel plekken op het eiland zien liggen. Het eiland dankt zijn naam dan ook aan nieve; het Spaanse woord voor sneeuw.
In ongeveer 4,5 uur tijd vlogen mijn man en ik vanaf Schiphol naar de luchthaven van Tenerife gelegen in het zuiden van het eiland. We verbleven 9 dagen in een hotel midden in het centrum van Puerto de la Cruz dat aan de noordkust ligt. Vanuit Puerto de la Cruz in het noorden hebben wij roadtrips gemaakt naar het oosten, midden, zuiden en westen van het eiland.

Noordkust (Puerto de la Cruz)
De stad Puerto de la Cruz ligt in de groene vallei van La Orotava aan de voet van de vulkaan de Teide. We verbleven in een hotel in het centrum van de stad direct aan de kust. Langs de boulevard kun je kilometers langs de kust wandelen. Aan de kust van Puerto de la Cruz ligt Lago Martiánez; een kunstmatig zeezwembad. Vanuit onze hotelkamer hadden we een mooi uitzicht over dit zwemparadijs (bovenste foto), maar we zijn hier helaas niet wezen zwemmen. We hebben wel de zwarte lavastranden Playa Jardín (foto linksonder) en Playa Bollulo (foto rechtsonder) bezocht. Het blijft een heel apart verschijnsel; het zwarte strand. Erg bijzonder om te zien en te voelen. Als aandenken hebben we zelfs een kleine hoeveelheid van het zwarte glitterzand mee naar huis genomen. Een bekende bezienswaardigheid vlakbij Playa Jardín is de dierentuin Loro Parque dat een van de grootste en mooiste dierentuin van de Canarische Eilanden moet zijn; hier kunnen we helaas (nog) geen oordeel over vellen.

Roadtrip naar het oosten (Santa Cruz de Tenerife)
De Canarische Eilanden hebben als Spaanse autonome regio twee officiële hoofdsteden: Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria. Vanuit Puerto de la Cruz zijn we richting Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife, gereden. De blikvanger van deze stad is het Auditorio (foto linksboven). We zijn hier langs gereden op weg naar het door palmbomen omringde strand Playa de Las Teresitas in San Andrés 7 km ten noorden van Santa Cruz. Hier vind je een kunstmatig goudgeel strand; het zand is namelijk per schip uit de Sahara overgekomen. Het 1 km lange strand ligt aan de voet van het Anaga gebergte. Vanuit de bergen heb je prachtig uitzicht over dit strand (onderste foto). Leuk weetje: het promofilmpje van de reality show, Geordie Shore, “Chaos in Cancún” is opgenomen op Playa de Las Teresitas.Auditorio - Playa de las Teresitas

Roadtrip naar het midden (El Teide)
De 3718 meter hoge El Teide in het gelijknamige nationale park is de hoogste berg van de Atlantische oceaan. Vanaf de zeebodem gemeten is de El Teide maar liefst 7500 meter hoog (bovenste foto). Hiermee staat het volgens UNESCO op de derde plek qua grootste vulkanen ter wereld (alleen de Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaii zijn hoger).

Zowel de berg als het park staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en zijn een must see als je op Tenerife bent. Wereldwijd staat het park op de negende plek qua bezoekersaantallen. De zwavelgassen rond de wit bepoederde Teide herinneren je wel echt aan het feit dat je je op een nog niet uitgedoofde vulkaan bevindt; de Teide wordt daarom ook vaak ‘slapende vulkaan’ genoemd. De op 2000 meter hoogte gelegen krater van Las Cañadas bestaat uit lavavallen die een ovaal vormen van 16 km doorsnede. Elke route door het nationale park heeft weer een ander uniek uitzicht. Wij zijn op twee verschillende dagen langs twee verschillende routes door dit prachtige (maan)landschap gereden.

Als er geen harde wind waait, gaat de Teleférico (kabelbaan) ongeveer elke 10 minuten naar het bergstation op 3555 meter hoogte. Je zit dan letterlijk met je hoofd in (of eigenlijk bóven) de wolken en opeens sta je in een winters landschap (foto hieronder). Bij helder weer heb je zelfs uitzicht over de hele eilandengroep. Je merkt dat de lucht op zo’n grote hoogte erg ijl is én dat er in de wintermaanden dus ook echt sneeuw ligt op de top. Toen wij er waren, lag de temperatuur bij het bergstation rond het vriespunt. Gelukkig waren we hier qua kleding op voorbereid; je vertrekt met je zomerse outfit naar de kabelbaan, maar op de top heb je echt een lange broek, sjaal, trui en/of vest nodig! Ik had gelukkig ook m’n handschoenen meegenomen.

De échte top Pico del Teide lag nog zo’n 200 meter hoger dan waar wij met de kabelbaan zijn geweest. Op de top mogen slechts 20 mensen tegelijkertijd zijn en hier dien je minimaal 14 uur van tevoren een vergunning voor aan te vragen. Ook al ga je niet helemaal naar de top wandelen, het nationaal park zelf is met 35 routes een echt wandelparadijs te noemen.

Zo’n 5 km ten zuiden van de kabelbaan is de rotsformatie Roques de García gelegen; een beroemd natuurverschijnsel. Vooral het knuppelvormige Roque Cinchado trekt vele toeristen (zie links op de header foto). Het uitzicht over de steenwoestijn van de Ucancavlakte is fantastisch. Leuk weetje: de film Clash of the Titans werd hier opgenomen.

Roadtrip naar het zuiden (montaña Amarilla)
Het zuiden van Tenerife is de toeristentrekker van het eiland. Hier zijn vakantieresorts uit de grond gestampt voor de miljoenen toeristen. Stranden, boottochten en watersportactiviteiten vind je hier volop. De ene badplaats gaat over in de andere. Een kunstmatige toeristische wereld, al zeg ik het zelf. Er is nauwelijks iets historisch te ontdekken. We zijn een middagje richting het zuiden gereden. Mooie ‘natuurlijke’ bezienswaardigheden hier zijn de bergen montaña Amarilla (foto links) en de montaña Roja (foto rechts). De Playa del Médano is het langste natuurstrand van Tenerife. Iets ten zuiden hiervan vind je de rode berg en ten westen van de berg bevindt zich het natuurstrand Playa de La Tejita waar het enorm hard waaide toen wij er waren. Dit is daarom ook een populair surf-gebied.

Roadtrip naar het westen (Teno)
Punto de Teno is het meest westelijke punt van het eiland. Van donderdag tot en met zondag mag je hier tussen 9 en 20 uur enkel naartoe met een vergunning of met buslijn 369 (vanaf Buenavista del Norte) of lijn 363 (vanaf Puerto de la Cruz en Icod de los Viños). We kwamen er helaas op vrijdagmiddag achter dat we niet verder mochten rijden (de weg is dan afgezet). Het is namelijk een beschermd natuurgebied. Een paar dagen later konden we alsnog langs de kliffen rijden waar verschillende borden je waarschuwen voor vallend gesteente (gelukkig zijn er op verschillende plaatsen langs deze weg dan ook netten gehangen om rotsbrokken op te vangen). Aan het eind van de 9 km lange route eindigt de weg bij de vuurtoren van Punto de Teno. Hier kun je in de verte zelfs buureiland La Gomera zien (foto rechts), ook zie je hier de 500 meter hoge kliffen van Los Gigantes (foto linksonder).

We reden een stuk terug langs de ruige kliffen en gekloofde gebergten en kwamen vervolgens langs het bergdorpje Masca, gelegen in een vallei vol weelderige palmen. Dit dorp werd pas in 1996 door een weg verbonden met de buitenwereld. Tot die tijd moesten inwoners de lange weg te voet of per ezel afleggen.

Op Tenerife is het eigenlijk altijd lente en met een gemiddelde temperatuur van 20 °C in de winter en 25 °C in de zomer is het een perfecte bestemming voor overwinteraars. Desalniettemin zijn er op het eiland zelf ook verschillen: de – vanwege de passaatwinden – subtropische flora in het noorden is echt een wereld van verschil met het droge, zonovergoten woestijnlandschap in het zuiden.
In de 9 dagen dat we op Tenerife waren, hebben we dit veelzijdige eiland kunnen bewonderen. We zijn blij dat ons hotel zich in het groene noorden bevond. Ondanks dat het er soms wat bewolkt kan zijn, is het er – zelfs in de winter – prima vertoeven en dat maakt het ook een fijne uitvalsbasis om de rest van het eiland te ontdekken.
Je kunt ook goed wandelen op Tenerife. Er zijn onder andere in het Nationaal park in het midden, het Tenogebergte in het noordwesten, het Anagagebergte in het noordoosten en de Orotavavallei in het noorden gemarkeerde wandelpaden te vinden.

Op naar (een van) de andere zes Canarische Eilanden! Hopelijk serveren ze daar ook papas arrugadas oftewel rimpelaardappeltjes; kleine krieltjes die met veel zeezout rimpelig zijn gekookt en met pittige saus; mojo picón (chili pepers) of mojo verde (groene kruiden) worden geserveerd; hier heb ik in ieder geval enorm van gesmikkeld. Adiós!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s